Nagyvilág

Újságírót és értelmiségieket helyeztek előzetesbe Törökországban

Terrorizmussal vádolják őket, mert kiálltak a kurdok mellett.

Előzetes letartóztatásba helyezte egy isztambuli bíróság a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet törökországi munkatársát, Erol Önderoglut, valamint két ismert török értelmiségit, Ahmet Nesint és Sebnem Korur Fincancit. A törvényszék azért emelt vádat ellenük, mert részt vettek egy kurd ügyet érintő szolidaritási kampányban, és ezzel támogatták a „terrorszervezetnek” minősített Kurdisztáni Munkáspártot.

A kampányt szervező kurdbarát újság ügyvédje, Özcan Kilic azt mondta: a vádlottak a sajtó- és szólásszabadság mellett álltak ki, és a török állampolgárok közérdekű információhoz való hozzáférésének jogát.

A Török Újságírók Szövetsége aggodalomkeltőnek nevezte a bíróság döntését. Szerintük ilyen körülmények között már nem lehetséges a független és kritikus újságírás, de nem akarnak egyetlen hang szócsövévé válni.

Az Európai Unió szerint a török terrorellenes törvény túl tágan értelmezi a terrorizmus fogalmát, és újságírókra, egyetemi tanárokra, üzletemberekre, politikusokra is kiterjeszti. A schengeni vízummentességért cserébe a törvény enyhítését várják, de Törökország erre nem hajlandó. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik