Külföld
General secretary of Unite Union, Len McCluskey, looks on as he poses with Labour Party and TUC members during a photocall for the 'Labour In for Britain' campaign in London, on June 14, 2016 calling for a remain vote in the EU referendum.
Labour’s Shadow Cabinet came together to make a joint call to Labour voters ahead of the EU referendum at a Labour In for Britain event. / AFP PHOTO / BEN STANSALL

„Óriási kísérlet volt a brit dolgozók kárára” – szakszervezeti vezető a brit EU-tagságról

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 06. 20. 18:22

A dolgozók rosszul jártak, de az a konzervatívok átverése, hogy a kilépés társadalmi igazságossághoz vezetne – mondta a főtitkár.
Korábban a témában:

Óriási kísérlet volt a brit dolgozók kárára – így jellemezte a brit Unite szakszervezet vezetője, hogy a 2000-es években az Európai Unió bővítése nyomán az új tagállamokból – így például Lengyelországból, vagy épp hazánkból – munkavállalók árasztották el a szigetországot. Len McCluskey ennek ellenére úgy véli, hogy Nagy-Britanniának benn kell maradnia az EU-ban, és nem fogadja el azt az érvet, hogy az EU-ból való távozás megakadályozná az olcsó munkaerő beáramlását.

A Unite szakszervezet a brit Munkáspárt legfontosabb pénzügyi támogatója.

McCluskey a Guardian című lapban úgy fogalmazott: az elmúlt tíz évben hatalmas kísérlet zajlott, egy közös munkaerőpiacra tereltek olyan országokat, ahol komoly történelmi különbségek vannak a fizetések és az életszínvonal tekintetében. Ennek az eredménye az lett, hogy a munkaadók megpróbálták leszorítani a dolgozók bérét és a szociális ellátásra fordított összegeket.

A szakszervezeti vezető ugyanakkor rávilágított: azok, akik a fizetések leszorításából profitálnak, a múltban is megtalálták a módját annak, hogyan „importáljanak” olcsó munkaerőt, és ezután is meg fogják. A kormányzó konzervatívok átverésének nevezte, hogy az EU-ból való kilépés vezetne a társadalmi igazságossághoz. Ugyanakkor a jövőben, amikor a cégek a beruházásaikról döntenek, Nagy-Britannia a lista végére fog kerülni – vélekedett.

McCluskey azt mondta: világos figyelmeztetéssel tartoznak a brit nép számára a Brexit veszélyeivel kapcsolatban, ami azok karjaiba lökné őket, akik szerint Margaret Thatcher nem ment elég messzire. (The Guardian)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.