Gazdaság

Brit EU-népszavazás – az Autógyártók és a Premier League a bennmaradás mellett

A legnagyobb brit autógyárak és az angol labdarúgás felső osztálya, a Premier League vezetői is a további brit EU-tagság mellett foglaltak állást hétfői felhívásaikban.

A Jaguar-Land Rover, a Toyota, a BMW és a Vauxhall nagy-britanniai részlegeinek vezérigazgatói a Brit Autógyártók és -kereskedők Szövetsége (SMMT) által ismertetett közös nyílt levelükben hangsúlyozták, hogy ha a brit EU-tagságról csütörtökre kiírt népszavazáson a többség Nagy-Britannia kilépésére szavaz, azt az egész brit járműgyártó szektor megszenvedné.

A felhívás szerint a brit járműipar közvetlenül és közvetve 800 ezer alkalmazottnak ad munkát, és évente 15,5 milliárd font (6200 milliárd forint) termelési értékkel járul hozzá a brit hazai össztermékhez.

A Nagy-Britanniában gyártott járművek 80 százalékát külföldön értékesítik, az Európai Unió piacára a teljes kivitel 57,7 százaléka kerül – áll a járműipari cégek felhívásában.

Mint a Portfolio.hu írta, ha hajszállal is, de felmérések szerint most a bennmaradáspártiak vannak többségben, és ez jó hatással van a devizaárfolyamokra, a forintra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik