Nagyvilág

Muszlim harcosnak mondta magát az orlandói merénylő

Az FBI részleteket hozott nyilvánosságra a támadó telefonhívásaiból.

Muszlim harcosnak mondta magát az orlandói mészárlás elkövetője, amikor a rendőrség tárgyalóival beszélt telefonon – ez derül ki a leiratokból, amelyeket az FBI hétfőn nyilvánosságra hozott. Omar Mateen a dokumentumok tanúsága szerint a mintegy három órán át tartó terrorakció közben négyszer is telefonált a rendőrségre.

A merénylő azzal fenyegetőzött, hogy a szórakozóhely előtt hagyott autójában robbanószerek vannak, a túszokra pedig robbanóanyagokkal teli öveket kötött, és ezeket azonnal működésbe hozza, ha a rendőrség „bármilyen hülyeséget csinál”. Azt is mondta, hogy rajta is robbanószerrel megrakott mellény van, „amilyet Franciaországban használtak”. A szórakozóhelyről kimenekülő emberek azt mondták: őket is ezzel fenyegette Mateen, de az épület támadás utáni átvizsgálásakor semmiféle mellényt nem találtak.

Mateen első hívása fél órával az első lövések után érkezett a rendőrségre. Először „Isten prófétáját” éltette, majd azt mondta: „tudatom, hogy Orlandóban vagyok és én lövöldöztem”. Ezután még háromszor beszélt az FBI tárgyalóival. Arabul beszélt, iszlám harcosnak mondta magát és azt követelte, hogy az Egyesült Államok állítsa le Szíria és Irak bombázását.

Paul Ryan, az amerikai képviselőház elnöke felháborítóan nevetségesnek nevezte, hogy az igazságügyi minisztérium úgy döntött, csak részleteket hozhatnak nyilvánosságra a beszélgetésből. „A kormányzatnak a telefonbeszélgetések teljes, szerkesztetlen szövegét kell nyilvánosságra hoznia, hogy a közvélemény tisztán lásson, ki tette ezt és miért” – mondta.

Az orlandói kórházi központ hétfőn délelőtt arról tájékoztatott, hogy a nyolc nappal ezelőtti tömegmészárlás túlélői közül még mindig tizennyolcan szorulnak kezelésre, és négy áldozat állapota válságos. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik