Nagyvilág

Hozd a popcornt, jön a Brexit

Történelmi döntés előtt áll Nagy-Britannia. Június 23-án jön a szavazás a britek EU-tagságáról. A Brexit, pontosabban a British Exit, azaz a britek kilépése az Európai Unióból mindenkit foglalkoztat, legyen az politikus, gazdasági szakértő vagy közszereplő. Színészek, zenészek, tudósok nyíltan vállalják véleményüket, álljanak bármelyik oldalon. És persze, gondoljanak bármit.

Ha még ön sem foglalt állást a témában, itt a tökéletes zene a döntéshez.

Biztos, a Clash sem gondolta ’82-ben, hogy egy 2016-os döntéshez ennyire tökéletesen passzol majd ez a daluk. Pedig igen. Menjek vagy maradjak, ez itt a kérdés.

Kontra Brexit

Várható volt, hogy a szavazás előtti utolsó John Oliver-show témája csak a Brexit lehet. A Last Week Tonight tévéshow utolsó epizódjában úgy hallani a műsorvezetőt egy amerikai tévéműsorban beszélni, hogy ő maga is brit származású, hiszen Birminghamben született, különösen mókás.

John Oliver azt mondja, a britek kilépése az EU-ból komoly destabilizáló hatással lenne az unió működésére. Arról nem is beszélve, hogy azzal kampányolni, hogy hetente hány száz millió fontot küld Nagy-Britannia az EU-nak, mennyire abszurd. Hiszen a kilépéssel valószínűleg épp ennyit kellene fizetniük egyáltalán azért, hogy hozzáférhessenek a közös piachoz.

Nagyon megszívnánk

A Brexit-pártiak törekvését elég jól példázza, hogy konkrétan egy film született róla. A mozit a UKIP, azaz az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja készítette, itt a trailer, nem árulnak zsákbamacskát. Már maga az előzetes annyira hatásvadász súlyos mondataival és drámai háttérzenéjével, hogy csoda, hogy itthon a kormány nem kapott ötletet, hogy ilyesmivel üzenjen Brüsszelnek.

John Oliver is elmondja, hogy a UKIP célja pedig ugyebár, hogy csökkentse a bevándorlás mértékét a szigetországba, megakadályozza, hogy EU-s polgárok elvegyék a britek munkáját, és hogy nem EU-s polgárok behatoljanak az országba, és terrortámadásokat hajtsanak végre. Persze, a műsorvezető is tudja, hogy az Európai Unió nem tökéletes, sőt.

Az EU nem könnyíti meg, hogy szeresd. De ettől még őrültség lenne Nagy-Britanniától, ha kilépne

– mondta a műsorvezető, majd arra kérte a nézőket, hogy ne szavazzanak a Brexit mellett.

Zárásként pedig egy egészen zseniális műsorszámmal készültek, ami tökéletesen illusztrálja a britek helyét az EU-ban. Azt, hogy ők mindig megtartották a kellő távolságot az uniótól, és ahogy valószínűleg délutáni teánál eltartott kisujjal beszélték meg, miért nem vezetnék be soha még csak a közös valutát sem.

A vulgaritások miatt az egész “dalszöveg” fordításától eltekintenénk, legyen elég annyi, hogy

Lengyelország elszomorító, Romániában vámpírok vannak, Spanyolországban túl meleg van, és amúgy is, hol a francban van Litvánia? Hogy tisztességesek legyünk, Szlovénia szeretni való. Viccelünk, az is béna. De be kell vallanunk, ezek nélkül az országok nélkül mi nagyon megszívnánk.

Azt csak csendben jegyezzük meg, hogy még Donald Trump elnökjelölt-jelölt korában vele kapcsolatban is volt egy hasonló műsor, aminek lényegében az volt a kicsengése, hogy

“ne szavazzanak rá, tényleg, megbánják, ne tegyék, kérem”,

aztán mégis nézzük meg, ki lett a republikánus elnökjelölt.

Trump? Brexit? Mi jöhet még?

Ha már Donald Trump, onnan látszik, hogy valami fontos történés zajlik a világpolitikában, hogy még egy Stephen Hawking sem tudja szó nélkül hagyni. A világhírű elméleti fizikus sorra halmozza a tudományos áttöréseket, legutóbb az információs paradoxonra talált lehetséges megoldást, amikor viszont Trumppal kapcsolatban kérdezték, nem azt mondta, hogy nem tartja tehetséges politikusnak vagy elítéli a nézeteit. Hanem, hogy

egyszerűen nem érti.

Az pedig már jelent valamit.

Hawking pedig a Brexit lehetőségét sem hagyta szó nélkül.

Elmúltak azok a napok, amikor megtudtunk volna állni a saját lábunkon, szemben a világgal. Arra van szükségünk, hogy nemzetek alkotta csoport tagjai legyünk, a biztonságunk és a kereskedelmünk érdekében is.

Kifejtette,

két nyilvánvaló oka van, miért kell maradnunk. Az egyik, hogy a britek EU-tagsága elősegíti az emberek mobilitását. Diákok jöhetnek ide az Európai Unió országaiból tanulni, tőlünk pedig mehetnek más EU-s országok egyetemeire. Ami még fontosabb, hogy a kutatások szintjén, az emberek cseréje elősegíti, hogy új emberek érkezzenek, más ötletekkel, más háttérrel. A másik ok pedig egyszerű gazdasági. Az Európai Kutatási Tanács nagy összegekkel támogatja a brit intézményeket.

Hawking pedig nem egyedül állt ki a brit tudományos világ védelméért, 150 társa állt ki mellette, köztük három Nobel-díjassal. Mind azt mondják, a Brexitnek súlyos következményei lennének a  brit tudományos kutatások körében.

Végre egyszer béke van, erre tessék

A művész szférában is többen megszólaltak a témában. Vannak, akik karakán módon kiálltak egyik vagy másik oldal mellett, és van olyan is, akit még nem győzött meg egyik fél sem.

Ilyen Sir Paul McCartney is.

Ha ránézel Európa történelmére, nem áll másból, csak háborúkból. Százéves háború, első világháború, második világháború. Most hosszú ideje békében élünk, így ez elég jó indoknak tűnik arra, hogy továbbra is egyesítsük erőinket. De még most is vívódom. Meghallgatom az érveket mindkét oldalról és biztos vagyok benne, hogy június 23-án jó döntés fog születni

– mondta McCartney.

Nem csak színészeknek van kiforrott véleménye a kérdésről. A londoni indie rock zenekar, a Bombay Bicycle Club gitárosa azt nyilatkozta,

nagy előnnyel jár minden együttesnek, hogy az EU tagja vagyunk. Ez azt jelenti, hogy mi és a rajongóink szabadon utazhatunk, a zenénket létfontosságú szerzői jogok védik és hozzáférünk a világ legnagyobb piacához.

Az augusztusban a Szigeten is fellépő Chemical Brothers duójának egyik tagja pedig szimplán ennyit kérdezett:

mindenki, aki a Brexit mellett van, sosem volt még turnézni, ugye?

Visszatérve a színészekhez, úgy tűnik, sokkal többen vannak az EU-ban maradás oldalán, hiszen egy több mint 250 fős csoport nyílt levelet fogalmazott meg azért, hogy meggyőzzék a szavazókat a bennmaradásról. A levelet olyan nevek írták alá, mint Benedict Cumberbatch, Keira Knightley vagy Jude Law, azt írják,

Shakespeare-től Bowie-ig, a britek kreativitása mindig is inspirálta és meghatározta az egész világ gondolkodását. Hisszük, hogy az EU-s tagságunk támogatja Nagy Britannia vezető szerepét a világban.

Angol foci – Brexit 1:0

Az első osztályú angol fociliga, a Premier League ügyvezető elnöke, Richard Scudamore szerint a Brexit teljesen szembemegy a PL csapatainak elveivel. Az elnök azt is hozzátette, a liga mind a húsz csapata azt támogatja, hogy a britek maradjanak az EU-ban.

A Premier League nyitott felfogása miatt teljesen összeférhetetlen lenne, ha a másik oldalt támogatnánk

– mondta Scudamore.

A színésznő, Emma Thompson szerint őrültség lenne, ha a britek kilépnének az EU-ból. Azt mondja, ő inkább érzi magát európainak, mint angolnak.

Természetes, hogy az EU-ban maradás mellett szavazok majd. Te jó ég, őrültség lenne, ha nem tenném. Le kéne bontanunk a határokat, nem felállítanunk őket

– mondta a brit színésznő.

Pro Brexit

Van, aki már nincs ennyire elragadtatva az EU-s tagságtól.

John Cleese, tudja, a Monthy Python filmek színésze.

Twitter oldalán a következő posztot írta:

Azaz,

ha azt hinném, van bármilyen nagy EU-s reformnak, a maradás mellett szavaznék. Így viszont nem. Sajnálom.

Van, aki szerint viszont a briteknek sürgősen kiutat kell találniuk. Sir Michael Caine például egyértelműen a kilépést támogatja.

Hacsak nem várható valamilyen lényeges változás, ki kell lépnünk. Nem hagyhatjuk, hogy arctalan civil képviselők ezrei irányítsanak minket

– mondta az Oscar-díjas színész.

Aztán vannak azok, akiktől nem vártad, hogy megszólalnak Brexit-ügyben. Ilyen például az októberben Budapesten koncertező Bryan Adams, aki Kanadából(!) így nyilvánított véleményt.

Azaz: benne vagytok vagy sem?

Nagy-Britannia tényleg azt akarja, hogy meg nem választott emberek irányítsák?

A Rolling Stones énekese, Mick Jagger pedig azt nyilatkozta, a Brexit rövidtávon hátrányos lehet Nagy-Britanniának, viszont hosszú távon, mondjuk úgy 20 év távlatából, már kedvezővé válhat.

A színésznő, Joan Collins pedig nem bonyolította túl a kérdést. Biztosan fél, hogy megtelik az ország a külföldről érkezőktől, hiszen egyszerűen ennyit fűzött hozzá a kérdéshez: a brit sziget elsüllyed majd ennyi ember alatt.

facepalm montage mega

Ha már idáig legörgettél, és valami vicceset is látnál végre

Levezetésként pedig néhány bizonyíték arra, hogy az emberi kreativitás még mindig nem ismer határokat. A Brexit & Chill Instagram oldalán lévő rajzok kissé ironikusan világítják meg a britek jelenleg legégetőbb problémáját.

Azaz: kinn vagy benn? Nehéz eldönteni. A macskám és én egészen hasonlóvá váltunk mostanában. 

Azaz: mindannyian hallani akarjuk Adele következő szakítós dalát. De ez elég indok arra, hogy a kilépés mellett voksoljunk a szavazólapon?

A Someone Like You után jöhet a Someone Like EU?

Csaknem.

Csütörtökön kiderül.

(Express, IBTimes, Gigwise, Dailymail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik