Nagyvilág

Újabb támogatást kapnak az izraeli telepesek

Az izraeli kormány egyhangúlag újabb több tízmillió sékeles (több milliárd forintos) költségvetési támogatást szavazott meg az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában létesített izraeli telepek számára.

A kabinet vasárnapi ülésén a kényes biztonsági helyzet megkövetelte rendkívüli kiadásokkal magyarázták az újabb támogatást, amely hozzáadódik a tavalyi koalíciós tárgyalások idején kialkudott, a költségvetésben már szereplő 340 millió sékeles (25 milliárd forintos) juttatáshoz.

Az indoklás szerint a ciszjordániai izraeli közösségek naponta rendkívüli biztonsági helyzettel szembesülnek földrajzi elhelyezkedésük és a térség életének sajátosságai miatt.

A kormány véleménye szerint 2015 októberének eleje óta tovább romlott a biztonsági helyzet a merénylethullám miatt, ez kihatott az élet számos területére, és ennek pszichológiai, társadalmi és gazdasági hatásai voltak, ami különleges megoldásokat és szolgáltatásokat igényel.

Az ellenzék élesen támadta a kormány döntését. A szociáldemokrata Munkapárt két politikusa úgy vélte, hogy a telepesek helyett inkább az Izrael periférikus vidékein lévő településeket kellene támogatni, az ottani szegénységet kellene felszámolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik