Külföld

Nyilvánosságra kerültek a CIA kínzásai

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 07:42

A vitatott módszereket Barack Obama tiltatta be, de a feljegyzések szerint elődje is aggódott a jogszerűségük miatt.

Dokumentumok kerültek nyilvánosságra arról, hogyan vallatta és kínozta a CIA a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után terrorizmus vádjával letartóztatott személyeket.

Az ötven dokumentumot az információszabadságot garantáló törvény értelmében tették közzé, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója kezdeményezésére. Ezek részletes feljegyzéseket tartalmaznak azokról a módszerekről, melyeket Barack Obama kínzásnak minősített és betiltatott. Kiderül az is, hogy a CIA-n belül is vita folyt a módszerek jogszerűségéről.

Az egyik dokumentumban a fizikai és lélektani nyomásgyakorlás módszereiről van szó. „A megfélemlítés egyik módja lehet, hogy a fogvatartottnak azt mondjuk, veszélyes rovarokkal teli dobozt helyezünk el a magánzárkájában, de valójában a dobozban ártalmatlan rovarok vannak” – áll a feljegyzésben. Egy másik instrukció arról szól, hogy a fogvatartottat koporsóhoz hasonló ládába teszik, mintha élve el akarnák temetni, a ládán azonban rejtett lyukakat hagynak, nehogy megfulladjon.

Egy feljegyzés szerint még George W. Bush akkori elnök is aggódott a kihallgatási módszerek jogszerűsége miatt. A CIA volt főnöke, Peter Goss arról tájékoztatta kollégáit, hogy az államfő rosszallással vizsgált egy fényképet, amin az látható, hogy pelenkát kötöttek egy fejjel lefelé lógatott rabra, és arra kényszerítették, hogy így végezze el a szükségét.

Egy olyan emlékeztető is nyilvánosságra került, amely leszögezi: minden kihallgatásnál jelen kell lennie orvosnak és pszichológusnak, akinek a javaslatára felfüggeszthetik a kínzást.

De olyan konkrét eseteket is tartalmaznak a dokumentumok, hogy egy afganisztáni fogolytáborban őrzött férfi belehalt a kínzásba, vagy hogy egy német állampolgárságú férfiról hónapokkal megkínzása után derült ki, hogy tévedésből tartóztatták le. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.