Nagyvilág

Trump őrült összeesküvés-elmélettel támadja Obamát

Hiába reménykedtek a republikánusok, csak nem volt képes befogni a száját.

A legalább 49 halálos áldozatot követelő, és ezzel minden idők legvéresebb amerikai lövöldözésének számító orlandói merénylet után a Republikánus Párt vezetői abban reménykedtek, a párt elnökjelöltje csak részvétnyilvánítást tesz, majd szépen csendben maradt. Donald Trump azonban egészen más utat választott, és hétfő reggel két televíziós interjúban is meglebegtette azt az összeesküvés-elméletet, hogy Barack Obama amerikai elnök titokban muzulmán, sőt, radikális iszlamista, aki ezért nem tesz meg mindent az iszlám terrorizmus felszámolására.

Trump először a Fox News reggeli beszélgetős műsorába betelefonálva utalt annyira nem is finoman az elterjedt konspirációs teóriára. A republikánus elnökjelölt arra ráfűzve, hogy Obama nem hajlandó kimondani, hogy „radikális iszlamista terrorizmus”, kijelentette:

„Egy olyan ember vezet minket, aki se nem kemény, se nem okos, vagy valami egészen mást forgat a fejében. És amit a fejében forgat, az emberek képtelenek elhinni. Nem képesek felfogni, hogy Obama elnök úgy viselkedik, ahogy és még csak meg sem említi a radikális iszlamista terrorizmus szavakat. Van valami a háttérben. Felfoghatatlan. Van valami a háttérben.” (Kiemelés tőlünk – a szerk.)

Később az NBC Today című műsorában beszélt az orlandói támadásról, és Obamáról. Ott rákérdeztek, mégis mire gondolt, amikor azt nyilatkozta a Fox News-nak, hogy az elnök vagy nem érti a radikális muszlimokat, és a veszélyt, amit jelentenek, vagy „sokkal jobban érti őket, mint azt bárki gondolná”, Trump közölte: „Sok ember gondolja úgy, hogy talán nem is akarja megérteni. Sok ember gondolja, hogy talán nem is akar tudni róla”.

Trump már korábban is utalgatott arra, hogy Obama titokban muzulmán, aki szimpatizál a radikális iszlamistákkal és terroristákkal. Tavaly decemberben a Republikánus Zsidó Koalíció előtt mondott beszédében is megemlítette, hogy Obama nem hajlandó használni a „radikális iszlamista terrorizmus” kifejezést, majd hozzátette:

„Van valami vele kapcsolatban, amiről nem tudunk.”

De Trump már évek óta kacérkodik azzal, hogy Obama talán titokban iszlamista lehet.

A 2011 elején kirobbant „Arab Tavasz” után azzal vádolta meg Obamát, hogy „magára hagyta Izraelt”, és inkább az egyiptomi iszlamista párt, a Muszlim Testvériség pártjára áll, akiket később már úgy kezdett el emlegetni, mint „Obama szövetségesei”, és azt kérdezte, Obama “miért védi a radikális iszlámot”. 2012 februárjába pedig már nem is finomkodott, és kijelentette:

Obama „imádja a radikális iszlámot”.

Emellett kiállt az úgynevezett „birther” mozgalom (egy összeesküvés-elmélet, ami szerint Obama nem született amerikai, és így nem lehetne elnök) mellett, és híressé vált kampányt indított annak elérése, hogy Obama hozza nyilvánosságra születési bizonyítványát . „Talán az áll benne, hogy muzulmán” – mondta a Fox Newsnak még 2011-ben.

Barack Obama egyelőre nem reagált Trump vádjaira. A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy nem tudja, az elnök hallotta-e a republikánus elnökjelölt kijelentéseit, majd kijelentette: amikor a legtöbb halálos áldozatot követelő amerikai lövöldözésre kell reagálni, akkor „fontos, hogy jelentéktelen ügyek ne vonják el a figyelmet”.  Josh Earnest hozzátette: „Obama eredményei magukért beszélnek, és azok között nagyon sok halott terrorista van.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik