Nagyvilág

Orlandói vérengzés: nincs bizonyíték arra, hogy közvetlen kapcsolat van az Iszlám Állam és a merénylet között

Amerikai tisztségviselők szerint.

A dzsihadista szervezethez kötődő Amak hírügynökség vasárnap közölte:

az Iszlám Állam egyik harcosa hajtotta végre azt a fegyveres támadást, amely az amerikai Florida állambeli Orlando városában egy melegbár ellen irányult, s mely több mint 100 áldozatot hagyott hátra.

A Pulse nevű szórakozóhelyen legkevesebb ötvenen vesztették életüket és további ötvenhárman megsebesültek, mielőtt a rendőrök agyonlőtték a fegyverest. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Omar Mateen floridai lakosként azonosította az elkövetőt, aki afgán bevándorlók fiaként az Egyesült Államokban született.

Az FBI egyik tisztje szerint előfordulhat, hogy a férfi az Iszlám Állammal szimpatizált. A név nélkül nyilatkozó tisztségviselő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy további vizsgálódásra van szükség ahhoz, hogy a radikális iszlamizmushoz fűződő, esetleges kapcsolatról bármit mondhassanak.

A nyomozást jól ismerő, három másik amerikai tisztségviselő azt mondta, eddig nem találtak az Iszlám Állam vagy más militáns csoport és a merénylet közötti közvetlen kapcsolatra utaló bizonyítékot.

Az eddigi ismereteink szerint a merénylő az első közvetlen kapcsolatot a mészárlás idején létesítette azzal, hogy esküt tett az Iszlám Államnak

– mondta egy terrorellenes ügyekben illetékes tisztségviselő utalva arra, hogy a gyanúsított felhívta az amerikai segélyhívószámot és a telefonban hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezetőjének.

Az amerikai hírszerzés egyik munkatársa úgy vélte, nem volt váratlan, hogy a terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, tekintve, hogy a csoport komoly vereségeket és veszteségeket szenvedett el Irakban és Szíriában is.

Az a tény, hogy az Iszlám Államhoz kötődő egyik honlap dicsérte a támadást, nem jelent semmit. Hazai pályán vesztésre állnak, és nem meglepő, ha valamiféle fordulatos győzelemre várnak

– mondta.
Barack Obama amerikai elnök vasárnap leszögezte, terror- és gyűlöletcselekmény történt. Hangsúlyozta, az FBI minden eszközzel azon dolgozik, hogy megállapítsa, szélsőséges csoport inspirálta-e az elkövetőt.

A nyomozást ismerő két tisztségviselő azt mondta, a jelenleg legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv szerint a lövöldözőt valamilyen módon inspirálták az iszlamista szélsőségesek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik