Nagyvilág
Nature reclaims the US military’s  Camp X-Ray at Guantanamo Bay Naval base on March 9, 2016, in Guantanamo Bay, Cuba. 
The infamous holding center closed 14 years ago and inmates were moved to more permanent facilities. Despite more than seven years of attempts by US President Barack Obama, Guantanamo Bay will likely remain a detention center for years to come. / AFP PHOTO / Thomas WATKINS

Obama nagy kudarca lehet a guantánamói börtön fennmaradása

24.hu
24.hu

2016. 06. 13. 16:13

Túl bonyolult lenne bezárni a létesítményt, nem éri meg az elnökválasztási kampányban beleállni.
Korábban a témában:

A leköszönő amerikai elnök valószínűleg nem fogja elrendelni a Guantánamo öbölben lévő katonai börtön bezárását, mert kormányzati tisztségviselők szerint ez nem járható út – mondták a Reutersnek a témát ismerő források.

A börtönt – amely az eljárás nélküli fogva tartásokról és kínzásokról vált hírhedtté, és a George W. Bush által meghirdetett terrorellenes háború túlkapásainak jelképévé vált – a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után hozták létre a potenciális terroristák elzárására.

Obama 2008-as kampányában még azt ígérte, hogy bezárja a Kuba szigetén található létesítményt. Erre főparancsnoki jogosítványainak köszönhetően lenne is módja, de úgy tűnik, hogy ezt a lehetőséget nem kívánja kiaknázni.

Annak ugyancsak minimális az esélye, hogy a kongresszuson verjenek keresztül egy Guantánamo bezárására vonatkozó törvénytervezetet, a katonai börtön felszámolása ugyanis azzal járna, hogy több tucat valóban közveszélyes lakóját az Egyesült Államok fogházaiban kellene elhelyezni, ezt viszont a jelenlegi jogszabályok tiltják.

Az egyik informátor szerint egyszerűen túl bonyolult lenne átverekedniük az összes akadályon, és kevesen sorakoznának fel mögöttük, ezért nem éri meg hozzányúlni ehhez a témához, főleg az elnökválasztási kampány érzékeny időszakában. A republikánusok ellenzik, hogy a guantánamói foglyokat amerikai börtönökbe vigyék, és készek akár bírósághoz is fordulni, ha Obama az elnöki rendelet mellett dönt.

A létesítményben „fénykorában” 800 foglyot tartottak elzárva, mára ez a szám tizedére csökkent. A kormányzat szeretné nagyjából 20 körülire csökkenteni a rabok számát, ami már olyan alacsony, hogy nem érné meg fenntartani miatta a börtönt – a Fehér Ház így próbálja a sajátja felé hajlítani a kongresszus akaratát. A nyolcvanból harminc foglyot külföldi országok hajlandóak befogadni: az átszállításra a külügyminisztérium még a nyáron szeretne sort keríteni.

Guantánamo fenntartása 2015-ben az amerikai adófizetőknek több mint 122 milliárd forintjába került, ez egy rabra vetítve több mint másfél milliárdos költséget jelent. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.