Nagyvilág

Szorul a hurok a venezuelai diktátor körül

A venezuelai választási hatóság hitelesnek fogadta el kedden annak az 1,8 millió támogató aláírásnak a többségét, amelyet az ellenzék gyűjtött össze a Nicolas Maduro szocialista elnök visszahívásáról benyújtott népszavazási kezdeményezéséhez.

A döntéssel megkezdődhet az a hosszas folyamat, amely az ellenzék tervei szerint új választások kiírásához vezethet.

A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű, parlamenti többséggel bíró jobboldali pártkoalíció tisztségviselőinek jelenlétében megtartott ülésén a Nemzeti Választási Tanács (CNE) 1,3 millió aláírásról mondta ki, hogy hitelesnek tekinthetők, miközben a jogszabályok a népszavazási kezdeményezés első szakaszában csak 200 ezer hiteles aláírás összegyűjtését írják elő.

Jesus Torrealba, az ellenzéki koalíció szóvivője sajtóértekezletén nagy sikernek nevezte, hogy ennek többszörösét tudták benyújtani. Ugyanakkor jelezte, hogy a továbbiakban az aláírások egy részét személyesen kell majd igazolniuk a népszavazást támogatóknak, s az eljárás részleteit szerdán ismerteti majd a választási hatóság.

A jobbközép ellenzék versenyt fut az idővel, ugyanis ha az elnök visszahívásáról szóló népszavazást sikerül 2017. január 17-ig lebonyolítani, akkor a törvények szerint új választásokat kell kiírni. Ha a referendumot csak később tudják megtartani, úgy egyszerűen alelnöke léphet majd Nicolas Maduro helyébe.

Közben kedden újabb ellenzéki tüntetésre került sor a venezuelai fővárosban, Caracasban, ahol a rohamrendőrség könnygázzal oszlatta szét a CNE döntését sürgető, s ezért a választási hatóság székházához vonuló, mintegy ezer fős tömeget.

A venezuelai helyzet hónapok óta “robbanással” fenyeget a parlamenti ellenzék és a szocialista kormány belpolitikai hadviselése miatt. Az ellenzék a kormányt teszi felelőssé a világpiaci olajárak visszaesése nyomán kialakult mély gazdasági válságért, amely nagy ütemű inflációt, az energiaellátás akadozását, valamint az alapvető közszükségleti cikkeknek és élelmiszereknek az üzletekből való eltűnését eredményezte.

Bár mindezek miatt általános a lakosság elkeseredettsége, s tíz lakosból heten a szocialista elnök távozását szeretnék, a lakosság mozgósítása rendkívül nehéz a mindennapi megélhetési gondok, illetve a májusban kihirdetett rendkívüli állapot miatt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik