Nagyvilág

Az oroszok nem veszik őrizetbe az elkergetett ukrán elnököt

Azt feltételezik, hogy politikai okokból kérik Viktor Janukovics kiadatását.

Oroszország elutasította az ukrán főügyészi hivatal kérését Viktor Janukovics volt ukrán elnök letartóztatására. Kijev még tavaly februárban kérte az őrizetbe vételt.

Az orosz főügyészi hivatal szóvivője, Alekszandr Kurennoj azt mondta: az orosz hatóságok nem engedélyezik a kiadatást olyan esetben, ha „alapos okkal” feltételezik, hogy azt politikai okból kérik, illetve az eljárást ért személy helyzete politikai okból súlyosabbá válhat.

Janukovics 2014. február 21-én menekült el Kijevből, azután, hogy Ukrajnában összecsapásokká fajuló tömegtüntetések törtek ki, amelyeknek több tucat halálos áldozata volt. Ezután kérte Ukrajna az Interpoltól, hogy sikkasztás, valamint bűnözői csoport tagjaként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt adjon ki nemzetközi körözést Janukovics ellen. Az Interpol tavaly júliusban leállította Janukovics körözését, arra hivatkozva, hogy az ellene indított büntetőeljárás politikai motivációjú lehet.

Tavaly októberben egyébként maga Janukovics fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, azt kérve, hogy állapítsák meg, hogy Ukrajna megsértette a tisztességes tárgyaláshoz való jogát, illetve, hogy a politikai státuszától és véleményétől függetlenül joga van minden megkülönböztetés nélkül élvezni az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott jogokat és szabadságokat. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik