Nagyvilág

Haza akar térni az elkergetett ukrán elnök

Ügyvédje szerint Janukovicsot alkotmányellenesen mozdították el, neki esze ágában sem volt lemondani az ország vezetéséről.

A 2014-ben elűzött ukrán elnöknek szándékában áll, hogy hazatérjen, ennek érdekében megteszi a jogi lépéseket – mondta a volt államfő ügyvédje orosz lapoknak. „Janukovics az elnöki jogkörétől nem vált meg, és nem mondott le az ország vezetéséről” – fejtegette Vitalij Szergyuk, aki szerint az alkotmány durva megsértésével mentették fel hivatalából az elnököt.

Szergyuk azt állítja: Janukovics ellen nincs érvényben nemzetközi elfogatóparancs, szabadon utazhat a világban, de Ukrajnában veszély fenyegeti életét és biztonságát. Az ügyvéd azt is mondta: Janukovicsnak nincsenek milliárdjai, minden pénze két, a hazájában zárolt számláján van, magánszámláján 294 millió forintnyi, nyugdíjszámláján 525 ezer forintnyi vagyont tart.

Janukovicsot 2014 februárjában az ukrán parlament fosztotta meg tisztségétől, miután véressé fajultak a tiltakozások azt követően, hogy az államfő nem írta alá Ukrajna társulási szerződését az Európai Unióval. Az új ukrán hatalom nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik