Nagyvilág

Brexit: “Csak a Munkáspárt mentheti meg az országot a kilépéstől”

A brit Munkáspárt korábbi vezetői, köztük Tony Blair és Gordon Brown volt miniszterelnök arra szólította fel a választópolgárokat szombaton, hogy szavazzanak arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

A pártvezetők szerint csak a Munkáspárt mentheti meg az országot a Brexittől, vagyis a kilépéstől.

Ha a Munkáspárt otthon marad, Nagy-Britannia kilép

– áll a nyílt levélben, melyet Neil Kinnock, Margaret Becker, Blair, Brown, Harriet Harman és Ed Milliband írt alá.

A politikusok szerint a Brexit “mély és állandó” veszteséget okozna, melyet az egész ország megérezne. A korábbi pártvezetők szerint a brit kilépés kettős veszélyt jelent; visszatérne a recesszió, a kormányrudat pedig a legradikálisabb konzervatívok kaparintanák meg.

A felmérések szerint a Munkáspárt szimpatizánsai a többi párt támogatóinál kevésbé hajlanak arra, hogy részt vegyenek a június 23-i népszavazáson. Míg a programját a kilépésre építő, EU-ellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) híveinek 71 százaléka, a konzervatív szavazók 69 százaléka nyilatkozik úgy, hogy elmegy majd szavazni, a balközép érzelműek alig több mint a fele mondta ezt.

A kutatások azt mutatják, hogy a választók megosztottak; mindössze egy-két százalékpontos többségben vannak jelenleg azok, akik a bennmaradást támogatják

Ajánlott videó

Olvasói sztorik