Üzleti tippek

A Mol is kiállt a brit EU-tagság mellett

A legnagyobb európai vállalatok, köztük a Mol vezetőinek kedden ismertetett közös levele szerint Nagy-Britannia és az Európai Unió is meggyengülne, ha a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozna az unióból.

A felhívást, amely a Financial Times londoni üzleti napilap online kiadásában jelent meg, 51 nagyvállalati vezető írta alá, köztük Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.
Az aláírók között szerepelnek olyan óriásvállalatok első számú vezetői is, mint a Vodafone, a Royal Dutch Shell, a BASF, a Nestlé, a BMW, a Rolls-Royce, a Deutsche Telekom, az Ericsson, a Siemens, a Volvo, a BP, az ABB és az E.ON.

Közös felhívásuk szerint az unió a kezdetektől pozitív változások hajtóereje volt, gazdasági, szociális, biztonsági és életminőségi szempontból egyaránt.

Európa gyengébb lenne a britek nélkül

Az aláírók hangsúlyozzák, hogy az Európai Unió a világ legnagyobb gazdasági és kereskedelmi erőközpontja, a teljes világkereskedelemből 16 százalékkal részesedik, félmilliárd lakója 14 ezer milliárd euró értékű hazai összterméket (GDP) állít elő évente. Mindez rendkívül erőteljes alkupozíciót biztosít az európai cégeknek a nemzetközi kereskedelmi tárgyalásokon, lehetővé téve egyben az európai munkahelyek és iparágak védelmét a külső fenyegetésekkel szemben.

A levél szerint a piaci liberalizáció növelte a választékot, erősítette a versenyt és a hatékonyságot. Az európai fogyasztók olyan élelmiszer-biztonsági előírásokban bízhatnak, amelyek az egész világ számára követendő normává váltak.

Ha az unió egységes belső piacának e szabályrendszere lebomlik, az nem növelné, hanem rontaná a jólétet, és Európa gyengébb lenne Nagy-Britannia nélkül, ugyanúgy, ahogy Nagy-Britannia is meggyengülne, ha távozna az Európai Unióból – áll a nagyvállalati vezetők közös levelében.

A brit és az európai üzleti szféra legnagyobb vállalatai és érdek-képviseleti intézményei már korábban is hangot adtak annak a véleményüknek, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia.

Az óriások nem engednék el a briteket

Nemrégiben 198 brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő külföldi óriásvállalat – köztük a Vodafone, a Ryanair, a BP, a BAE Systems, az Airbus és a Goldman Sachs – vezetői álltak ki közös nyílt levelükben Nagy-Britannia EU-tagsága mellett.

Ehhez a felhíváshoz, amely eddig a legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezés a brit üzleti szektor részéről, a Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE-100-as indexét alkotó száz legnagyobb tőkeértékű vállalat közül 36-nak a vezérigazgatója is csatlakozott. Érvelésük szerint a brit üzleti szférának a további beruházások és az állásteremtés érdekében korlátlan hozzáférésre van szüksége az Európai Unió 500 milliós egységes belső piacához. Az aláírók szerint, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból, azzal elrettentené a befektetőket, munkahelyeket sodorna veszélybe, és az egész brit gazdaságot kockára tenné.

A Brit Iparszövetség (CBI) nem sokkal később közzétett, enyhébb és súlyosabb forgatókönyveket felvázoló 79 oldalas tanulmánya szerint – amelyet a CBI megbízásából a PwC üzleti tanácsadó cég állított össze – az uniós tagság feladása esetén a nominális brit hazai össztermék már 2020-ban 3-5,5 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet Nagy-Britannia az EU tagjaként abban az évben elérhetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik