Nagyvilág

Amnesty: az európai vezetők a nyomorúságot és a szenvedést növelik

A szervezet szerint politikai haszonnal járhat ugyan a menedékjogi kötelezettség kiszervezése, de mindez felelőtlen és törvénytelen.

Az EU-nak nem szabad visszaküldenie a menedékkérőket Törökországba azzal a hamis ürüggyel, hogy biztonságos országról van szó – közölte az Amnesty International.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének állásfoglalása szerint a török menedékjogi rendszernek súlyos hiányosságai vannak. Mivel a menedékjog-elbírálási rendszer alig tud megbirkózni a több mint hárommillió menedékkérővel, az embereknek akár éveket is várniuk kell beadványuk feldolgozására. Ez alatt semmilyen támogatást nem kapnak, a gyermekeknek is dolgozniuk kell, hogy valahogy megéljenek.

Az Amnesty szerint emiatt az EU és Törökország megállapodása felelőtlen és törvénytelen. Fikciónak minősítették, hogy Törökország képes lenne a több mint hárommillió menedékkérő jogainak tiszteletben tartására, és szükségleteik kielégítésére.

Elismerik ugyan, hogy Törökország nagyvonalúan befogadja a menekülteket, de az EU-nak tett ígéretek nem felelnek meg a tényleges helyzetnek – közölték. A szervezet szerint politikai haszonnal ugyan járhat a konfliktusövezetekből menekülők megsegítésének „kiszervezése”, de ha az európai vezetők azt gondolják, hogy ezt jogszerűen megtehetik, és nem okoznak vele további nyomorúságot, akkor nyilvánvaló és tragikus tévedésben vannak.

Az állásfoglalás szerint az, hogy az EU az utóbbi időszak legsúlyosabb humanitárius katasztrófájára kerítésekkel, határőrökkel és kétes tartalmú egyezségekkel válaszolt, azt eredményezte, hogy még több a nyomorúság és a szenvedés, valamint a haláleset a tengereken. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik