Nagyvilág

Megtagadták egy szíriai menedékkérő visszaküldését Törökországba

Megtagadta hétfőn a menedékkérelmeket elbíráló görög bizottság fellebbviteli szerve egy szíriai menekült visszaküldését Törökországba az EU-török megállapodás keretében, mert úgy találta, hogy Törökország nem biztonságos számára.

A bizottság munkatársa az AFP francia hírügynökségnek elmondta, a hatóságok első alkalommal hoztak ilyen döntést, és ez kizárólag a szóban forgó személyt érinti, írja az MTI. A szíriai férfi ügyének részleteit a görög hatóságok nem hozták nyilvánosságra.

A tisztségviselő annyit elárult, hogy a szíriai férfi Görögországban benyújtott menedékkérelmét első alkalommal elutasították a hatóságok, ezt bírálta felül a fellebbviteli bizottság, így a férfi megkapta a menekültstátust.

Az Amnesty International (AI) nevű jogvédő szervezet görögországi csoportja üdvözölte a döntést, amely “rávilágít az EU-török megállapodás hiányosságaira”.

Az EU-török alku értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, ezért cserébe az európai uniós tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Az egyezmény életbe lépése óta 8 500 menekült érkezett a görög szigetekre. Közülük a menekültügyi hatóságok szerint 7 800-an adtak be menedékkérelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik