Nagyvilág

Oroszország konzervatív ideológiával gyógyítaná a HIV-et

Miközben már elérte az egymilliót a fertőzöttek száma, a Kreml háttérintézménye információs hadjáratról beszél, és az óvszergyártókat hibáztatja a betegség terjedéséért.

Meglepő megállapításokat tett a Kreml egyik háttérintézménye az oroszországi HIV-járványról: szerintük a betegség terjedésének fő okozói az óvszerek, és az egész probléma az Oroszország elleni „információs hadjárat” részét képezi.

Az Orosz Stratégiai Kutatóintézet mindezeket a Duma döntéshozói előtt prezentálta, akik rendkívüli ülést tartottak a témában. Az intézet helyettes vezetője, Tatjána Guzenkova arról beszélt, hogy az AIDS elleni harcnak két modellje van, a nyugati és az orosz.

Szerinte a nyugati modell „neoliberális ideológiai tartalommal” van felruházva, érzéketlen a nemzeti érzékenységre, és túlságosan fókuszál olyan csoportokra, mint a kábítószerfüggők vagy a szexuális kisebbségek. Ehhez képest az orosz modell figyelembe veszi a népesség kulturális, történelmi és pszichológiai tulajdonságait, konzervatív ideológián és tradíciókon alapul – magyarázta.

A tanulmány társszerzője, Igor Beloborodov arról beszélt, hogy szerinte a fogamzásgátló eszközök gyártói a minél nagyobb forgalomban érdekeltek, és arra bátorítják a kiskorúakat, hogy szexeljenek. Szerinte a HIV elleni védekezés legjobb módja, ha az emberek heteroszexuális párkapcsolatban élnek, és hűségesek egymáshoz.

Kérdés, hogy mindezek a megállapítások mit segítenek azon, hogy az orosz egészségügyi minisztérium előrejelzése szerint 2020-ra már kezelhetetlenné válik a járvány, ha nem kezelik megfelelően a helyzetet. Tavaly elérte az egymilliót a regisztrált HIV pozitív személyek száma Oroszországban, ahol kevesebb, mint 150 millióan élnek. Az új fertőzések száma 93 ezer volt. (The Moscow Times)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik