Nagyvilág

Kimentették a tengerből, majd letartóztatták az embercsempészeket

Az illetők azon az olasz hajón érkeztek szombaton Cataniába, amelyen 884 megmentett ember utazott. A hajó legénysége több olyan lélekvesztőről szedte össze a menekülteket, amelyek Líbiából indulva, nem messze az észak-afrikai ország partjaitól kerültek bajba, közölte az LA7 tévé.

Több kimentett menekült a tévé szerint arról számolt be, hogy fejenként ötszáz-ezer eurót (157-314 ezer forint) fizettek az embercsempészeknek a veszélyes átkelésért, miután több mint egy hónapot töltöttek valamelyik líbiai táborban.

“Csak az embercsempészeknek volt mentőmellényük. A hajókon a menekültek embertelen bánásmódban részesültek, előtte pedig a táborokban kenyéren és vízen éltek” – mondta egy helyi újságnak nyilatkozva Michelangelo Patane cataniai ügyész.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közölte kedden, hogy legalább 880 menekült vesztette életét a Földközi-tengeren a múlt héten, és velük 2510-re nőtt azok száma, akik az év eleje óta meghaltak. Tavaly ugyanebben az időszakban 1855 haláleset volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik