Nagyvilág

Fatvát adtak ki azok ellen, akik lopják más wifijét

Meg kell kérdezni a szomszédot, ha használni akarjuk az internet-hozzáférését – mutatott rá egy szaúdi vallási testület.

Egy szaúdi vallási testület fatvát bocsátott ki azok ellen, akik engedély nélkül használják más wifi-hálózatát. A vallásjogi döntésben arra hivatkoznak, hogy az iszlám nem tűri el a lopást.

A szaúdi király vallási tanácsadó testületének egyik tagja elmondta: ha nyílt wifi-hozzáférésről van szó, akkor nincs gond, mert az kimondottan azért van, hogy az emberek használják. De védett hálózatok esetén mindig meg kell kérdezni, aki működteti és fizeti a szolgáltatást, hogy csatlakozhatunk-e.

Dubajban már született hasonló vallási döntés, miután azzal a kérdéssel fordultak egy vallási testülethez, hogy szabad-e a szomszéd wifijét használni. Erre az a válasz született, hogy semmi rossz nincs ebben, ha a szomszéd tud róla és engedi.

Egy szaúdi blogger megjegyezte: ennyire alapvető dolgokhoz nincs szükség vallási iránymutatásra, ami magántulajdon, az sérthetetlen. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik