Nagyvilág

Olaszország egy tengeri regisztrációs központ felállítását tervezi

Egy hadihajó vagy komphajó fedélzetén tervez regisztrációs központot (hot spot) létrehozni az olasz belügyminisztérium az észak-afrikai partokról folyamatosan érkező migránsok azonosításának felgyorsítására, írta kedden a La Repubblica című olasz napilap.

Az újságcikk címe szerint a hot spotot az olasz haditengerészet 133 méter hosszú San Giusto nevű anyahajóján rendezik be. A lap ugyanakkor a belügyminisztériumtól szerzett értesülésekre hivatkozva hozzáteszi, hogy egy nagy méretű komphajóról is szó lehet, amelyen egyszerre akár kétezer embert is tartózkodhat.

A vízi jármű a Földközi-tengeren, olasz vizeken állomásozna. A tengerből kimentett emberek egy részét ide szállítanák egészségügyi ellenőrzésre és az első fényképes azonosításra. Az elképzelés szerint már a tengeri hot spoton különválasztanák a menedékkérelmük pozitív elbírálására jogosult migránsokat azoktól, akik erre nem számíthatnak. Utóbbiakat olyan olaszországi táborokba szállítanák tovább, ahonnan azután kitoloncolják őket.

Az egyenesen a tengeren felállítandó hot spotról először Angelino Alfano belügyminiszter beszélt még áprilisban. Olaszországban tavaly november óta négy regisztrációs központ nyílt meg, kizárólag Dél-Olaszországban (Lampedusa és Szicília szigetén, valamint a szintén dél-olasz Pugliában), és júliusig még további kettőt kell létrehozni, az egyiket szintén Dél-Olaszországban, a másikat pedig a tervek szerint a tengeren.

A La Repubblica úgy tudja, hogy a tengeri hot spot létesítését az olasz belügyi tárca az utóbbi héten felerősödött migrációs áradat miatt tartja szükségesnek. Hét nap alatt mintegy 14 ezer migráns érkezett az olasz partokra. Az év elejétől május végéig pedig több mint 47 ezer ember, ami csak négy százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában érkezettek számát.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik