Külföld
AppleMark

Humanitárius segítséget kért Kárpátalja Magyarországtól

24.hu
24.hu

2016. 05. 31. 16:42

Az ukrajnai megyében nincs elég oltóanyag az újszülöttek és kisgyermekek számára.
Korábban a témában:

Magyarországtól kért segítséget Kárpátalja megye vezetése, mert kritikus közegészségügyi helyzet alakult ki az újszülöttek és kisgyermekek védőoltásához szükséges készítmények hiánya miatt.

A jelentés szerint az utóbbi két évben az egészségügyi intézmények nem tudták a szükséges mértékben elvégezni a gyermekek immunizálását. Jelenleg több mint 15 ezer gyermeknek van szüksége tuberkulózis elleni BCG oltóanyagra, több mint 25 ezernek diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás, Haemophilus baktérium-fertőzés elleni Pentaxim, mintegy 44 ezernek diftériát, szamárköhögést, tetanuszt megelőző Infarix, ugyanennyinek kanyaró, rózsahimlő, járványos fültőmirigy-gyulladás elleni kombinált Priorix, 20 ezernek pedig B típusú hepatitisz elleni védőoltásra.

Hennagyij Moszkal kormányzó arról is beszámolt, hogy Kárpátalján jelenleg nincs kígyómarás és veszettség elleni szérum, ezért a betegeket sürgősen külföldre kell szállítani gyógykezelésre. Bejelentette, hogy a megye vezetése a magyar kormányhoz fordult, kérve, hogy humanitárius segély formájában nyújtson támogatást az immunbiológiai készítmények pótlásához.

A közlemény szerint Szentes Tamás, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vezetője, aki a napokban Kárpátalján tájékozódott a kialakult közegészségügyi helyzetről, megerősítette, hogy a magyar kormány kész teljesíteni a kérést, a megfelelő készítmények külföldi gyártóktól való megvásárlását követően. A segítségnyújtás feltétele, hogy a kárpátaljai hatóságok biztosítsák a humanitárius rakomány akadálytalan átjutását. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.