Belföld

Gyermekbénulás Ukrajnában: Kárpátalja fellélegezhet

Nincs gyermekbénulás-járvány Ukrajna magyarok lakta térségében, és szükségállapotot sem rendeltek el Kárpátalján, írta a beregszászi konzulátustól kapott információkra hivatkozva a Magyar Nemzet csütörtökön.

A napilap felidézte, hogy az amerikai CNN hírtelevízió tudósítására hivatkozva több magyar hírportál is beszámolt arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szükségállapotot rendelt el két gyermekbénulásos eset miatt.

A Magyar Nemzetet Males Ivan, a beregszászi járási kórház főorvosa arról tájékoztatta, hogy nincs aktuális gyermekbénulásos eset a környéken, a nyáron két gyermeket kezeltek ezzel a betegséggel, de a bénulás náluk nem alakult ki. Hozzátette: Kárpátalja 230 ezer adag oltóanyagot kapott az UNICEF-től, így minden gyermekhez eljuthatott a vakcina.

Bíró Erzsébet, a munkácsi gyermekkórház volt igazgatója a lapnak azt mondta, hogy a két eset egymástól különálló volt, így járványról nem lehet beszélni. Probléma viszont, hogy hiába kötelező a védőoltás, nincs rendszeresen szállított oltóanyag.

(Kiemelt képünk illusztráció, a Fortepanról)

Ajánlott videó