Nagyvilág

Elmarasztalták Oroszországot egy újságíró megbüntetése miatt

Strasbourgban kimondták, hogy megsértették a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot. Az oroszokat viszont kevéssé érdeklik a nemzetközi bírósági döntések.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte az orosz államot, hogy fizessen kártérítést egy lap főszerkesztőjének, akinek megsértették a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.

Jelena Mihajlovna Nadtoka a Vecsernyij Novocserkasszk című lap szerkesztőségét vezeti. Még 2004-ben marasztalta el egy orosz bíróság, mert a lapban megjelent egy cikk a helyi polgármesterről, amelyben azt írták róla: „valami tolvaj Altajból”, aki „kényelmesen magas pozícióban helyezkedett el”.

A városvezető beperelte a lapot. A cikket jegyző újságíróval 43 ezer forintnyi, a főszerkesztővel 214 ezer forintnyi pénzbüntetést fizettettek, ők viszont fellebbeztek.

Az ügy eljutott a strasbourgi testületig is, amely megállapította, hogy az orosz bíróságok egyáltalán nem törődtek a szabad véleménynyilvánítás jogával, márpedig a cikk közérdeklődésre számot tartó ügyről, a novocserkasszki polgármester korrupciós érintettségéről szólt. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az újságírók megbüntetése másokat is visszatarthat attól, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat gyakorolják.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elrendelte, hogy az orosz állam fizessen 1,3 millió foritnyi kártérítést és hatszázezer forintnyi eljárási költséget a korábban elmarasztalt főszerkesztőnek. Kérdés, hogy lesz-e ennek bármiféle következménye, decemberben ugyanis Vlagyimir Putyin törvényt írt alá arról, hogy a nemzetközi bírósági döntéseket figyelmen kívül lehet hagyni Oroszországban. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik