Nagyvilág

Oroszországba megy az Európai Bizottság elnöke

A Kreml nem vár sokat Juncker látogatásától.

Júniusban Oroszországba látogat Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, de a Kreml már közölte, hogy a látogatástól nem vár áttörést az Oroszország és EU közötti kapcsolatot illetően.

Junckernek ez lesz az első látogatása, orosz meghívásra vesz részt egy szentpétervári gazdasági fórumon. Szóvivője szerint a főbiztos arra fogja használni az alkalmat, hogy megossza az orosz vezetéssel és a szélesebb közönséggel az európai-orosz kapcsolatokra vonatkozó uniós nézőpontot.

Margaritisz Szkínász szóvivő szerint a látogatás nem összeegyeztethetetlen az Oroszországgal szembeni szankciós politikával. Junckernek módja lesz találkozni Vlagyimir Putyinnal is, aki szintén részt vesz a konferencián, de a programot még véglegesíteni kell.

A gazdasági fórum június 16-án kezdődik, az Európai Unió vezetői pedig június 28-29-i csúcstalálkozójukon döntenek majd az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításáról. A német külügyminiszter pénteken lehetségesnek nevezte, hogy az ukrán békefolyamat előrehaladásával fokozatosan enyhüljenek az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik