Nagyvilág

Putyin szerint megoldhatóak a problémák az EU és Oroszország között

Oroszországnak az Európai Unióval keletkezett problémái megoldhatók – írta görögországi útja előtt, csütörtökön a Katimerini című athéni lapban Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzátéve, hogy a kétoldalú együttműködés megerősödésére számít.

Az államfő szerint szükség van az egyenlő alapokon nyugvó és tisztességes párbeszédre az Európai Unióval a kérdések széles körében, köztük a vízumkiadás egyszerűsítésében és az energiaszövetségek kiépítésében.

Putyin pénteken utazik Athénba. A kétnapos látogatás alatt a görög fővároson kívül felkeresi az Athosz-hegyen lévő ortodox kolostorokat is.
Görögország és Ciprus is azon európai uniós tagállamok közé tartozik, amelyek szoros viszonyra törekszenek Moszkvával, és elfogadják ugyan az Oroszországot sújtó EU-szankciókat, de nem teljesen értenek egyet azokkal.

A Görögországgal kapcsolatos viszonyrendszerben Putyin egyebek között az energia és a közlekedés kérdését emelte ki. Aláhúzta, hogy továbbra is napirenden van az energiahordozóknak az úgynevezett déli folyosón keresztüli eljuttatása az Európai Unió országaiba. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország segíthet a görögöknek a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében: az orosz vasúti társaság, az RZSD például érdekelt a TrainOSE görög állami vasúti személyszállító társaság megvásárlásában, és Moszkva részt vállalna az ország második legnagyobb kikötőjének fejlesztésében is, Szalonikiben.

Putyin emlékeztetett arra, hogy Oroszország szerepet játszott Görögország függetlenségének kivívásában, a kétoldalú kapcsolatok a közös civilizációs és az ortodox keresztény értékeken, a kölcsönös szimpátián alapszanak, továbbá, hogy Görögország jelentős úti célja az orosz turistáknak. Mindezek fontos európai partnerré teszik Athént Moszkva számára – írta az orosz elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik