Nagyvilág

Négynapos sztrájkot tartanak a barcelonai metrósok

Béremelést és a határozott idejű munkaszerződések arányának növelését követelnek a városi közlekedési vállalattól, amely már kilenc hónapja nem jut megegyezésre a dolgozókat képviselő szakszervezetekkel.

A részleges sztrájk első szakasza reggel 7 és 9 óra között zajlott, hatalmas tömeget okozva a metróban. Rengetegen voltak a peronokon és a kocsik is zsúfolásig megteltek, voltak olyan megállók, ahol a várakozók nem is fértek fel az érkező szerelvényekre.

A turisták számára legfontosabb megállóknál, például a belvárosi Sagrada Família metrómegállónál, a balesetek elkerülése érdekében szabályozták, hogy mennyi utas lehet a peronon, sokan ezért a metró helyett inkább más közlekedési megoldást kerestek.

Az utasokat a kijelzők feliratai és a hangosbemondók már napok óta figyelmeztetik a sztrájkra, és várható következményeire.

A reggeli munkabeszüntetés idején 40 százalékos szolgáltatást nyújtott a metró, ami a belvárosi, frekventált vonalakon 8-10 perces várakozási időt jelentett. A tiltakozó akció folytatódik délután 16 és 18 óra között, szintén 40 százalékos szolgáltatással, illetve este 20.30 és 22.30 között, ekkor már csak 20 százalékos szolgáltatással. A várakozási idő vonalaktól függően elérheti a fél-háromnegyed órát is.

A szakszervezetek az elmúlt kilenc hónapban több alkalommal is sztrájkot hirdettek a követeléseik nyomatékosítására. Február végén a Mobil Világkongresszus (MWC) idején tartottak munkabeszüntetést, emiatt valóságos közlekedési káosz alakult ki a közúti közlekedésben.

A most meghirdetett metrósztrájk harmadik napján kezdődik a Primavera Sound zenei fesztivál Barcelonában.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik