Külföld

Lengyel külügyminiszter: Nem érdemlünk büntetést az uniótól!

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 05. 30. 12:40

Folyamatban van az alkotmánybírósági válság megoldására irányuló párbeszéd, ezért továbbra sincs alapja annak, hogy megbüntessék Lengyelországot az uniós jogállamisági mechanizmus keretében - jelentette ki hétfőn a TVN24 lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva Witold Waszczykowski külügyminiszter.

Waszczykowski egyebek között Jaroslaw Kaczynskinak, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének arra a DoRzeczy című konzervatív hetilapban hétfőn megjelent kijelentésére reagált, amely szerint “ha élessé válna a helyzet”, a lengyel kormány az európai bíróságnál tehetne panaszt az ellene indított jogállamisági mechanizmus miatt.
Az Európai Bizottság (EB) szerdai ülésére utalva, amelyen a testület hírek szerint a lengyelországi helyzetet vitatja meg, Waszczykowski hangsúlyozta: nem tudja elképzelni, hogy a brüsszeli bizottság kritikus véleményt fogadna el Varsóval szemben. Sajtóértesülések szerint az uniós bizottság szerdai ülésén elfogadja azt a javaslatot, amely a januárban az alkotmánybíróság helyzete miatt kezdeményezett uniós jogállamisági mechanizmus második szakaszának megindítását tartalmazza Lengyelországgal szemben.

A bizottsági vélemény közzétételét már két hete kilátásba helyezték, múlt héten azonban a Varsóba látogató Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke kijelentette: egyetért Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel abban, hogy az alkotmánybírósággal kapcsolatos konfliktus Lengyelország belügye, amelyet ott kell megoldani. A kijelentést a lengyelországi megfigyelők a bizottsági döntés elnapolásaként értelmezték.

Egy sor kompromisszumos megoldást terjesztettünk elő, elindítottuk a párbeszédet az EB és a Velencei Bizottság javaslatai alapján

– érvelt Waszczykowski, hozzátéve:

ha zajlik a párbeszéd, nincs alapja annak, hogy Lengyelországot bármiért is megbüntessék.

A kedd estére tervezett telefonbeszélgetést illetően, melynek során Beata Szydlo konkrét kompromisszumos javaslatokat ismertetne Timmermansszal, Waszczykowski kijelentette: “egy sor ilyen javaslatot” a lengyel kormány már elő is terjesztett a különféle egyeztetések során.

Az EB tisztában van vele, hogy mennyit engedhet Lengyelország, meddig terjedhet a kompromisszumkészsége

– nyomatékosította.

Az ellenzék a hibás!

A külügyminiszter szerint az alkotmánybírósági válság megoldása jelenleg mindenekelőtt a lengyelországi ellenzéken múlik, mely “úgy látja, hogy az ügyben mindenféle kompromisszum kizárt”.

Úgy tűnik, hogy az EB-nek nem a lengyel kormány, nem is a parlamenti többség okozza a legnagyobb gondot, hanem a lengyel ellenzék, mely az ügyet politikai eszközként használja fel

– vélte Waszczykowski.

A lengyel külügyminiszter Jaroslaw Kaczynskinál visszafogottabban fogalmazott. “Nem kell harcba szállni” – kommentálta a pártelnök kijelentését. Hozzátette: diplomáciai egyeztetéseket lehet folytatni arról, hogy maga az uniós jogállamisági mechanizmus megfelel-e a jogállamiság elveinek. Mint felidézte, az eljárás jogi kereteit 2014-ben fogadták el, vagyis az Európai Unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés érvénybe lépése után. “Az EB-tisztségviselőkkel folytatott közvetlen párbeszéd során fel szoktuk tenni a kérdést, jogszerű volt-e ez, hiszen a tagállamok által elfogadott uniós dokumentumok erre nem adnak alapot” – vélte a lengyel külügyminiszter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.