Nagyvilág

A túl nagy kockázat miatt Lengyelországban is hozzányúlnának a magán-nyugdíjpénztárakhoz

megtakarítás (megtakarítás)
megtakarítás (megtakarítás)
A magán-nyugdíjpénztárak (OFE) egyetlen állami alapba szervezését szorgalmazza Jerzy Zyzinski, a lengyel jegybank monetáris tanácsának tagja, mivel szerinte ezzel a megoldással a megtakarítások "valós gazdasági értéket" képviselnének.

A részvénybefektetésekre összpontosító nyugdíjalapok túl nagy kockázatnak teszik ki a nyugdíjra takarékoskodók befektetéseit – mutatott rá Jerzy Zyzinski, hangsúlyozva, hogy az OFE-alapok feladata ezzel szemben éppen annak garantálása lenne, hogy a megtakarítások ne vesszenek el.

A nyugdíjpénztárak egyetlen állami irányítású alapba integrálása fokozná a befektetések biztonságát

– mondta a monetáris tanács tagja, utalva a pénztáraknak bizonyos közelebbről meg nem nevezett “manipulációk” miatt a piaci árfolyamindexektől elmaradó hozamteljesítményéről elterjed híresztelésekre.

Fikció helyett nyugdíjbank

Egy “nyugdíjbank” sokkal hatékonyabban tudná kezelni a nyugdíj-célú megtakarításokat a pénztáraknak a társadalombiztosításnál (ZUS) vezetett virtuális egyéni hozzájárulási számláinál. A ZUS-nál tőke-megtakarításként vezetett számla nem egyéb, mint fikció – mondta Zyzinski, hozzátéve, hogy ezt a fikciót viszont egy “nyugdíjbank” valós pénzügyi eszközzé tudná konvertálni.

A nyugdíj-megtakarítások ezáltal valós gazdasági erőt képviselhetnének

– fogalmazott. Lengyelország 1999-ben tért át a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerről a kétpilléres nyugdíjrendszerre, magán-nyugdíjpénztárakba (OFE) irányítva át a fiatalabb munkavállalók társadalombiztosítási befizetéseinek egy részét. A rendszert később részben felszámolták és a társadalombiztosításhoz utalták vissza a magán-nyugdíjpénztárak állampapír befektetéseit. A jelenleg önkéntes alapon működő OFE-rendszer kizárólag részvénybefektetésekkel gazdálkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik