Külföld
BORYSPIL, UKRAINE - MAY 25: Ukrainian military pilot Nadiya Savchenko is surrounded by media upon her arrival at Kyiv Boryspil Airport on May 25, 2016 in Boryspil, Ukraine. Savchenko was captured while fighting Russia-backed rebels in eastern Ukraine and put on trial in Russia on charges she was complicit in the deaths of two Russian journalists. In March she was convicted and sentenced to 22 years in prison, but was reportedly swapped for two Russian fighters captured by Ukrainian forces. (Photo by Brendan Hoffman/Getty Images)

Az ördöggel is kész tárgyalni Nagyija Szavcsenko

24.hu
24.hu

2016. 05. 27. 13:49

Kész Ukrajna államfője lenni - jelentette ki pénteki kijevi sajtótájékoztatóján Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő, aki két nappal korábban fogolycsere keretében térhetett haza Oroszországból, ahol csaknem két évet töltött börtönben.
Korábban a témában:

Újságírói kérdésre válaszolva Szavcsenko úgy fogalmazott, ha az ukránok ezt akarják, kész az államfői tisztet betölteni. Megjegyezte ugyanakkor: még nem teljesen bízik abban, hogy az emberek Ukrajnában megtanultak – mint fogalmazott – “nem hajdináért” szavazni, azaz nem eladni a voksukat.

Azt is hozzátette, hogy nem igazán vágyik az elnöki posztra, mert “szeret repülni”, de ha kell, “rálép erre az útra, és odaadással fog dolgozni” az állam élén.

Szavcsenko – akit 2014 őszén Julija Timosenko Haza pártjának listavezetőjeként távollétében törvényhozási képviselővé választottak – közölte, hogy jövő kedden bemegy a parlamentbe, és leszedi a róla készült és szabadságát követelő plakátot az ülésterem szószékéről.

BORYSPIL, UKRAINE - MAY 25: Ukrainian military pilot Nadiya Savchenko is surrounded by media upon her arrival at Kyiv Boryspil Airport on May 25, 2016 in Boryspil, Ukraine. Savchenko was captured while fighting Russia-backed rebels in eastern Ukraine and put on trial in Russia on charges that she was complicit in the deaths of two Russian journalists. In March she was convicted and sentenced to 22 years in prison, but was reportedly swapped for two Russian fighters captured by Ukrainian forces. (Photo by Brendan Hoffman/Getty Images)
Fotó: Europress fotóügynökség

 

Tréfásan hozzátette, hogy elvégre a parlament most a munkahelye, és lassan két év hiányzásért kap büntetést.Az ország keleti részében zajló fegyveres konfliktust érintően leszögezte, hogy a Donyec-medencében valódi háború zajlik Ukrajna és Oroszország között, nevezzék azt bárhogy a politikusok.

Ez nem Ukrajnán belüli polgárháború. Az ellenség Oroszország, és a Moszkva által “megbolondított” szakadárok vagy milicisták

– tette hozzá.

Kifejtette véleményét, miszerint a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások nem kellően hatékonyak, de meggyőződése, hogy azok nélkül a helyzet még súlyosabb lenne a térségben.

A szakadár területeken tartandó helyhatósági választásokat Szavcsenko lehetetlennek tartja mindaddig, amíg nem áll helyre Kijev ellenőrzése az ukrán-orosz határ teljes szakaszán.

BORYSPIL, UKRAINE - MAY 25: Ukrainian military pilot Nadiya Savchenko greets Yulia Tymoshenko, a member of parliament and leader of the Fatherland Party, upon her arrival at Kyiv Boryspil Airport on May 25, 2016 in Boryspil, Ukraine. Savchenko was captured while fighting Russia-backed rebels in eastern Ukraine and put on trial in Russia on charges she was complicit in the deaths of two Russian journalists. She was elected to parliament as a member of the Fatherland Party while being held in Russia, and in March she was convicted and sentenced to 22 years in prison, but was reportedly swapped for two Russian fighters captured by Ukrainian forces. (Photo by Brendan Hoffman/Getty Images)
Fotó: Europress fotóügynökség

Megismételte, hogy kész közreműködni az Oroszországban jogtalanul fogva tartott többi ukrán állampolgár kiszabadításában.

Akár az ördöggel is leülök tárgyalni, ha kell, minden egyes emberünk szabadságáért

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, miként bírt ki csaknem két évet orosz fogságban, azt válaszolta, hogy az orosz rendfenntartók megtapasztalták, mennyire ragaszkodik az elveihez. Megértették, hogy nem hajlandó velük együttműködni, ezért nem is tettek fel neki “különösen sok kérdést”. Hozzátette, hogy több esetben, például, amikor az orosz határátlépése céljáról kérdezték, egyenesen a szemükbe nevetett. Szavcsenko mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy őt Kelet-Ukrajnában ejtették fogságba, és erővel vitték Oroszországba.

A pilótanő ugyanakkor kijelentette, hogy nem tartja magát hősnek, szerinte mások is kibírtak már életükben börtönbüntetést, sőt, még rosszabbat is. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.