Nagyvilág

Alaposan felkavarhatja az ukrán belpolitikát a hazatért pilótanő

Tudatában van a népszerűségének, és nem akar a háttérben maradni. A korrupció miatt feldühödött tömegek hangjává válhat Nagyija Szavcsenko.

Az ukrán politikát is felkavarhatja, hogy visszatérhetett hazájába Nagyija Szavcsenko az orosz fogságból – írja elemzésében az AP hírügynökség. A pilótanő, akit az orosz hatóságokkal szembeni ellenállása ukrán nemzeti ikonná emelt, Petro Porosenko számára is komoly kihívást jelenthet, noha az államfő most még személyes sikereként tekint Szavcsenko hazahozatalára.

Gyengének tartják Porosenkót

Porosenko népszerűsége viszont rohamosan csökken az életszínvonal zuhanása és a romokban heverő gazdaság miatt, valamint annak köszönhetően, hogy nem sikerült fellépnie a hivatali szinten jelen lévő korrupció ellen. A keményvonalas nacionalisták, köztük a keleten harcoló önkéntes alakulatok tagjai úgy látják, az államfő túl gyenge ahhoz, hogy képviselje Ukrajna nemzeti érdekeit.

Közéjük tartozik Nagyija Szavcsenko is, akitől minden bizonnyal arra lehet számítani, hogy élesen ellene szegül bármiféle kompromisszumnak az Oroszország által támogatott szeparatistákkal. Az elemzés azzal is számol, hogy a pilótanő a korrupció miatt dühös tömegek hangjává is válhat.

Ne felejtsük: Szavcsenko a távollétében bekerült az ukrán parlamentbe, bár politikai terveiről még nem beszélt. A helikopterpilótát Julija Tyimosenko egykori miniszterelnök pártja juttatta be, amely nyertesként kerülhet ki a helyzetből.

Europress
Europress

Nem fogad el virágot

Tyimosenkót Janukovics idején bebörtönözték, de a korábbi oroszpárti elnök elűzése után cseppet sem volt győzedelmesnek mondható visszatérése a politikába. Sokan ugyanis a túlhaladott politikai rendszer képviselőjét látták benne. Azóta már némileg sikerült növelnie népszerűségét, meglovagolva a korrupció keltette dühöt. Az AP által megszólaltatott elemző szerint Szavcsenko komoly segítségére lehet Tyimosenkónak, hogy elérje célját, az előrehozott választást.

Kérdés, hogy képes lesz-e kontrollálni az öntörvényű pilótanőt, aki tudatában van népszerűségének, és kicsi a valószínűsége, hogy meghúzódna a háttérben. Sőt, szerdai hazatérésekor Szavcsenko visszautasította a virágot, amit Tyimosenko vitt neki.

Putyin is nyerhet

A kijevi Penta nevű think-tank vezetője úgy látja: Szavcsenko egyesítheti a jobboldali és szélsőjobboldali erőket, akik szerint a 2014-es forradalom ideáját meg kell védeni. Mindez utcai tüntetésekbe, majd új választásokba torkollhat.

Mindebből végső soron Putyin is győztesként kerülhet ki, aki arra való hivatkozással érheti el az Oroszország elleni nyugati szankciók feloldását, hogy Ukrajna sem hajlandó betartani a minszki megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik