Külföld

Befejeződött az idomeni tábor kiürítése

24.hu
24.hu

2016. 05. 26. 15:43

A kiürítési akció befejeződött, s erőszakmentesen folyt le

– jelentette ki Toszkasz, görög polgári védelemért felelős miniszter.

Közel s távol nem látni egyetlen menekültet sem

– erősítették meg helyszínen lévő riporterek, akiket a hatósági akció kezdete óta első ízben engedtek a tábor területére.

Emellett a görög televízió felvételein látható volt, ahogy a Macedóniával fontos összeköttetést jelentő vasútvonalat is akadály mentesítették a sínekről sátrakat és szemetet takarítva el.

Korábban a nap folyamán a görög bevándorlásügyi miniszter közleményéből az derült ki, hogy már csak néhány ember maradt a sátortáborban.

Az akció rendőrségi része példásan zajlott le

– ismertette Jannisz Muzalasz a Mega görög televízióadónak nyilatkozva. Mint megjegyezte, már csak néhány ember lézeng a hevenyészett menekülttáborban, ahol nemrégen még több mint 8 ezren tartózkodtak.
A hatóságok kedden fogtak hozzá a tábor kiürítéséhez.

A tárcavezető elmondta, hogy a rendőrség Idomeniben marad, nehogy visszatérjen oda valaki a menekültek közül.
A tervek szerint hamarosan felszámolják a pireuszi kikötőben kialakult, mintegy 2 ezer főt számláló kisebb tábort és a volt athéni repülőtéren létesített ideiglenes állami tábort is, ahol jelenleg 4500 menekült és migráns tartózkodik. Ezeket az embereket az Idomeniben táborozókhoz hasonlóan az ország különböző pontjain működő állami befogadóközpontokba viszik.

Macedónia március elején lezárta határait és ezzel az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalat, amelyen át tavaly több mint egymillió menekült érkezett Európába. Az idomeni tábor lakói abban reménykedtek, hogy a határátkelők újra megnyílnak előttük, és vonakodtak beköltözni a határtól távolabb fekvő, de jobban felszerelt fogadóközpontokba. A táborban március elején még több mint 14 ezren éltek, de számuk fokozatosan csökkent, ahogy az emberek rájöttek: a macedón hatóságok nem fogják meggondolni magukat.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.