Nagyvilág

Hillary Clinton: Trump csődbe vinné az Egyesült Államokat

hillary-clinton(960x640).jpg (Array)
hillary-clinton(960x640).jpg (Array)
Riválisa megválasztása alacsonyabb béreket, kevesebb munkalehetőséget, nagyobb eladósodottságot hozna - mondta.

A demokraták elnökjelöltségére pályázó jelölt szerint csődbe vinné az Egyesült Államokat Donald Trump, ha republikánusok valószínű elnökjelöltje megnyerté az elnökválasztást. Hillary Clinton egy detroiti szakszervezeti rendezvényen beszélt erről, célba véve a várható republikánus vetélytárs üzleti ügyeit. Azt állította, hogy Trump ugyanúgy csődbe vinné Amerikát, ahogyan csődbe kerültek annak idején vállalkozásai.

A volt külügyminiszter szerint egy Trump-elnökség alacsonyabb béreket, kevesebb munkalehetőséget, nagyobb eladósodottságot hozna.

Tegyék csak fel maguknak a kérdést, hogyan is veszíthet valaki pénzt kaszinók üzemeltetésével?

Az elmúlt hetekben Hillary Clinton elsősorban Trump külpolitikai állásfoglalásait támadta, “elszabadult hajóágyúnak” nevezve, aki szerinte veszélyt jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára is. A volt külügyminiszter azonban vasárnap óta Trump üzleti ügyeire, gazdasági tevékenységére összpontosítja kampányát. Vasárnap az NBC televízió politikai háttérműsorában felszólította Trumpot, hozza nyilvánosságra adóbevallását, és azt is sugallta, hogy Trump nem is olyan sikeres, mint amilyennek látszik. Donald Trump soha nem jelentett személyes csődöt, vállalatai számára sem csődeljárást, hanem csődvédelmet kért – négyszer -, és ezzel csupán a törvények adta lehetőségekkel élt – emlékeztetett az MTI.

Sanders zűrös elnökjelölő konvencióra számít

Bernie Sanders, Hillary Clinton ellenfele a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben, hétfőn egy interjúban nem zárta ki, hogy zűrös lesz a párt nyári országos konvenciója, de szerinte erről szól a demokrácia. A vermonti szenátor az amerikai AP hírügynökségnek adott nyilatkozatában rögtön hozzátette:

a demokrácia nem mindig kedves, nyugodt és kellemes.

Kifejtette, ha a Demokrata Párt helyesen dönt, és kitárja kapuit a kétkezi munkások és a fiatalok előtt, és megteremti azt a fajta dinamizmust, amelyre szerinte a pártnak szüksége van, akkor a konvenció valóban zűrös lesz. Hozzátette:

a demokrácia is zűrös, a mindennapi élet is zűrös… ha valaki nyugalmat és rendet akar, akkor nem kell élénk vitát folytatni, de a demokrácia nem erről szól.

Bernie Sanders ugyanakkor leszögezte, az erőszak minden formáját el fogja ítélni. A politikus bízik abban, hogy a júliusi Philadelphiában tartandó országos konvención pártja elfogadja az általa javasolt, progresszívnak minősített politikát, döntése tükrözi majd a munkáscsaládok, a szegények és fiatalok igényeit, szemben “annak a jelöltnek a programjával, aki a Wall Streetet és a korporatív Amerikát képviseli”.

Ez a megjegyzés egyértelmű utalás Clintonra, akit Sanders következetesen a Wall Street nagybankjai által megvásárolt, az ő érdekeiket képviselő politikusként jellemez. A Demokrata Párt Országos Bizottsága egyébként úgy döntött, létrehoz egy tizenöt tagú bizottságot, amely kidolgozza a konvenció platform-tervezetét. Ebben a bizottságban Hillary Clinton támogatói mellett helyet kaptak Bernie Sanders hívei is. Ez a fejlemény elemzők szerint jelzi, hogy a Demokrata Párt hajlandó engedményeket tenni Sandersnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik