Külföld
Pro-Russian separatists push an MT-12 Rapira 100-mm anti-tank gun into a hangar in the village of Zelene, Donetsk region, on October 28, 2015. The antitank gun is one of fifteen withdrawn from Donetsk in accordance with the Minsk agreements. Ukraine's warring sides, the pro-Western government and the pro-Moscow rebels, signed their latest in a series of ceasefire agreements on September 1. AFP PHOTO/ ALEKSEY FILIPPOV / AFP PHOTO / ALEKSEY FILIPPOV

Egy nap alatt hét katona halt meg a kelet-ukrajnai harcokban

24.hu
24.hu

2016. 05. 24. 14:03

Korábban a témában:

Hét ukrán katona meghalt és kilenc megsebesült az elmúlt napban a Kelet-Ukrajnában a Moszkva által támogatott szakadárok támadásainak következtében, mondta kedden Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) titkára.

Hozzátette, hogy az elmúlt egy évben ez az ukrán fegyveres erők legsúlyosabb napi vesztesége és ezért

a felelősség Oroszország katonai és politikai vezetését terheli, amely szisztematikusan és következetesen megtorpedózza a válság békés rendezését és a megszállt területek felszabadítását.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében arról számolt be, hogy súlyosbodott a konfliktus az ország keleti részén. A kelet-ukrajnai szakadárok az elmúlt napban 47-szer nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erők állásaira.

A támadások a frontvonal teljes szakaszára kiterjedtek, de továbbra is Donyeck környékén a legsúlyosabb a helyzet. A megyeközponttól északra, illetve nyugatra fekvő, ukrán ellenőrzésű településeket golyószórókkal, gránát- és aknavetőkkel lőtték. A Krasznohorivka települést védő katonák állásai ellen a minszki egyezményben tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőket is bevetettek. A Donyecktől mintegy húsz kilométerre északra fekvő Avgyijivkát már napok óta tartják szinte folyamatosan aknatűz alatt a szakadárok.

Előző nap Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető közölte, hogy már idén ősszel úgynevezett előválasztásokat akarnak tartani az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságban. Ezt azután jelentette be, hogy ukrán sajtójelentések szerint megbeszéléseket folytatott Vlagyiszlav Szurkovval, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójával. Előválasztások Ukrajnában eddig nem voltak. Azért akar a donyecki szakadár vezetés ilyet tartani, hogy ne forgácsolódjanak szét a szavazatok a hasonló programmal induló jelöltek között a minszki egyezmény által előírt majdani helyhatósági választásokon.

Kijev hivatalos álláspontja viszont továbbra is az, hogy tiszta, szabad és demokratikus önkormányzati választásokat csak azután tudnak rendezni a szakadár területeken, ha onnan kivonult minden orosz katona és zsoldos, visszaállt az ukrán kormány ellenőrzése ezeken a területeken, valamint az ukrán-orosz határ teljes szakaszán.

Petro Porosenko ukrán elnök viszont nemrég elmondta, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett megtarthatónak gondolja a helyhatósági választásokat a Kijev által nem ellenőrzött szakadár területeken. Ilyen engedmény ellen viszont az Azov ukrán önkéntes ezred és támogatói rendeztek pár ezer résztvevővel figyelmeztető tüntetést a múlt héten az ukrán parlament előtt, pirotechnikai eszközökkel néhány órára füstbe borítva a kijevi törvényhozás környékét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.