Nagyvilág

Csak a fociban talál boldogságot a menekült, akit majdnem felrúgott László Petra

Osama Abdul Mohsen most akár a török határon is lehetne, ahogy megannyi menekült. Ő mégis Spanyolországban van, átutazta már a kontinenst. Egy ifi csapatot edz, de a boldogsága nem teljes.

Mert a felesége és két másik gyermeke a török határon van és vár. Hosszú hónapok óta. Írtunk már korábban Osama kálváriájáról, az év elején annyira el volt keseredve, hogy hiába szereti a várost, Getafét, ahol lakik, képtelen a felesége nélkül élni.

Úgy látta, a spanyol kormány és a bevándorlási hivatal nem segít neki, erősen fontolgatja, hogy elhagyja az országot. Úgy tudni, szeretne visszatérni Németországba (onnan érkezett a spanyolokhoz), de az álma egy amerikai letelepedés. Abban reménykedik, hogy ez a két ország nagyobb segítséget tud neki nyújtani a családegyesítésben.

Hamar beilleszkedett

Osama több mint fél éve él Spanyolországban, három hónapja pedig a Villaverde Boetticher nevű csapat ifistáit edzi.

osama
Kép: efvillaverde.com

De segíti őt Miguel Ángel Galán, a CENAFE, a spanyol edzőképző központ elnöke is, aki Juan Antonio Cózarral, a Villaverde elnökével együtt keresett Osamának lakást, a vele utazó két gyermekének pedig iskolát talált.

Osama ma már a többi arab edzőnek tart képzéseket, Cózar azt mondja, tökéletesen beilleszkedett, a fiatal futballisták is elfogadták őt edzőnek.

Az egyetlen probléma az, hogy valahogy el kell hoznunk neki a feleségét és a két gyermekét, hogy végre boldog lehessen.

Papír

Osama pártfogói nem adják fel, dokumentumokat kértek be Szíriából, hogy megkönnyítsék a család Spanyolországba települését, de azt nem lehet tudni, hogy a közigazgatással kvázi nem rendelkező országban ezt mikorra sikerült megoldani, ha sikerül egyáltalán.

A szír férfi beszélt arról is, hogy miért menekült el hazájából. „Szabadságra vágytam, ezért kellett elhagynom az országot. Talán ha befejeződik a polgárháború és normalizálódik a helyzet, sokkal jobb lesz az élet Szíriában és én is visszatérhetek.”

Tisztelet

A Marca spanyol sportújság megkérdezte a fiatal focistákat, hogy érzik magukat, milyen embernek tartják Osamát.

Nagyszerű a hozzáállása, mindenkire odafigyel, sokat változott vele a csapat játéka, mondta a csapatkapitány.

Egy másik játékos azt mondta:

Sokat tanultunk tőle, elképesztő az, amin átment. De úgy gondolom, ő is tanult tőlünk, elsősorban az élet szeretetét.

Angol, arab

Osama minden edzést hatalmas intenzitással tart, mindig a csapattal együtt fut és a gyakorlatok java részét és végigcsinálja. Legtöbbször angolul szól a játékosaihoz. Vagy arabul, mert sokan onnan származnak.

Mindig vele megy Zeid is, a kisfia, amíg az apja edzést tart, ő a saját korosztályában focizik.

„A sport a béke üzenetét hordozza, remélem, hogy ez az üzenet hamarosan a világ összes pontjára eljut”, összegezte Osama, miért csinálja ezt az egészet, amíg arra vár, hogy a családja megérkezzen hozzá.

(Marca)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik