Nagyvilág

Osztrák elnökválasztás: nagyon szoros a küzdelem

Az első becslések szerint Norbert Hofer a szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg.

A szavazóhelyiségekben leadott szavazatok alapján Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje vezet az ausztriai elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában 51,9 százalékkal, a Zöldek pártja által támogatott jelölttel, Alexander Van der Bellennel szemben, aki 48,1 százalékot kapott az osztrák belügyminisztérium vasárnap esti előzetes eredményei szerint.

Korábban még azt írtuk, 72 százalékos feldolgozottságnál Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt átvette a vezetést, 50,1 százalékkal, Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje 49,9 százalékon állt a Sora/ORF által közölt előzetes becslés szerint.

Még korábban, az ARGE közvélemény-kutató intézet becslése szerint még Hofer birtokolta a szavazatok 50,9 százalékát, míg Alexander Van der Bellen a szavazatok 49,1 százalékát szerezte meg.

Az első fordulónál magasabb részvételi arányt jeleztek Bécsben és számos tartományban is. Az ATV osztrák televízió által közölt adatok szerint 55 százalékos feldolgozottságnál a választási részvétel már 72 százalékos volt. Az áprilisban tartott első fordulóban a szavazásra jogosultak 68,5 százaléka járult az urnák elé.

Végleges eredmények hétfőre várhatók, amikor a levélben leadott szavazatokat is összeszámolják.

Az április 24-én tartott első fordulóban hat jelölt indult, de egyikőjük sem szerezte meg az abszolút többséget, a választásra jogosultak a két legtöbb szavazatot elért jelöltre voksolhatnak most vasárnap. A nagy érdeklődést jól jelzi, hogy a választási részvétel 68,5 százalékos volt. Az előző, 2010-es választáson a szavazásra jogosultak 54 százaléka voksolt, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező szavazást.

A Gallup intézet által szombaton bemutatott közvélemény-kutatási eredmények szerint Norbert Hofer 49-57, míg Van der Bellen 43-51 százalékos támogatottsággal bír. A hatszáz ember megkérdezésével végzett kutatás szerint a határozott politikai véleménnyel bíró választók körében azonban Van der Bellen a népszerűbb, 46-56 százalék szavazna rá, míg Hoferre 44-54 százalék.

(Kiemelt képünkön Alexander Van der Bellen – Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik