Nagyvilág

Négy napja tüntetnek a nők elleni támdások miatt Szöulban

Több százan vonultak szombaton a dél-koreai főváros, Szöul utcáira, hogy egy huszonhárom éves nő meggyilkolása miatt és e konkrét eseten keresztül a dél-koreai nőket egyre gyakrabban fenyegető támadások és visszaélések ellen tiltakozzanak – közölte az MTI.

A támadás miatt már negyedik napja tartanak Dél-Koreában a megemlékezések és felvonulások.
A fiatal nőt a Szöul déli részén fekvő Gangnam metrómegálló közelében kedd hajnalban késelte meg egy férfi az épület mosdójában. A tiltakozók, akik közül sokan fehér maszkot viseltek, szombaton a metrómegálló bejáratánál kezdték meg felvonulásukat.

A Gangnam kapuját több ezer apró öntapadó cédulával borították be, amelyek többségén gyászukat és félelmeiket fejezték ki a dél-koreaiak a nő halála kapcsán. Hasonló “post-it falak” Szöulon kívül más dél-koreai nagyvárosokban is ellepték az épületeket.

A rendőrség pénteken őrizetbe vett egy 34 éves munkanélküli, korábban skizofréniával kezelt férfit az ügy kapcsán. A hatóságok közlése szerint a férfi negyven percig várta, hogy felbukkanjon egy nő a mosdónál, akit a magánál hordozott késsel leszúrt. A nyomozóknak a gyanúsított azt mondta, azért támadta meg a fiatal nőt, mert úgy érezte, “elutasítóak” voltak vele a másik nem tagjai.

A hivatalos statisztikák szerint Dél-Koreában egyre több erőszakos bűncselekményt követnek el nők ellen. A legfőbb ügyészség legfrissebb adatai szerint 2014-ben a “kegyetlen” bűncselekmények – gyilkosságok, rablások és szexuális bűntettek – áldozatainak 85 százaléka nő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik