Élet-Stílus

Egész Spanyolországban tüntettek a nők jogaiért

A társadalom és a hatóság elkötelezett fellépését követelték a nőket ért erőszakos cselekmények ellen. Az országban idén már 11 nőt ölt meg saját házastársa.

Budapesten is tüntettek

Kedden este Budapesten is tartottak hasonló tiltakozó megmozdulást, a 24.hu beszámolóját itt nézheti meg.

Több mint harminc városban tízezrek tüntettek kedden este Spanyolországban a nők jogaiért és az erőszak ellen.

A feminista szervezetek felhívására a legtöbben Madridban vonultak utcára. Itt a belvárost átszelő sugárutat is le kellett zárni. A rendőrség adatai szerint csak itt tízezren vettek részt a megmozduláson, a nők mellett férfiak és gyerekek is. A többség lila színű ruhákat viselt, ami a feminizmus és a nőkkel szembeni erőszak ellen zajló harc színe.

A menetet dobosok vezették fel, a tömeg a zene ütemére skandálta a transzparenseken szereplő jelmondatokat, mint az „Egyenlő munkáért egyenlő bért”, vagy „Ha nem harcolsz, senki nem hall meg téged”. Egy tüntető arról beszélt, hogy a nőket hátrány éri a munkaerőpiacon, rosszabbak a munkaszerződéseik, és több köztük a munkanélküli.

A felvonulás a madridi önkormányzat épületénél ért véget. Itt a szervezők felolvasták kiáltványukat, mely arról szólt, hogy a nőnapon az eddig elért jogokat ünnepli a világ, de ez a nap a harcé is, azokért a jogokért, melyek még nem valósultak meg.

A tiltakozók követelték a társadalom és hatóságok elkötelezett fellépését a nőket érő erőszakos cselekmények ellen, és ehhez nagyobb költségvetési támogatás biztosítását is. Megemlékeztek a családon belüli erőszak idei 11 női áldozatáról, akiket párjuk gyilkolt meg.

A tüntetésen a legnagyobb parlamenti pártok és szakszervezetek is képviseltették magukat. Több ezren vonultak utcára Barcelonában, Bilbaoban, Murciában, Palma de Mallorcán, Sevillában, Tenerifén, Valenciában és Zaragozában is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik