Nagyvilág

Kétszázezren menekülnek az árvíz elől Srí Lankán

Kétszázezren menekültek el gumicsónakokon, hevenyészett tutajokon a Srí Lanka-i fővárosból, Colombóból, amelynek egyes részeit a heves esőzések miatt elöntötte az ár péntekre virradóra.

Colombo jelentősebb körzeteiből a hadsereg segítségével menekítették ki az embereket. A műveletben csónakokat és helikoptereket vetettek be. A főváros északkeleti részén, a Kelani folyó mentén a legsúlyosabb a helyzet. A folyó csütörtök este lépett ki medréből. Egyes helyeken az emberek műanyaghordókból építettek tutajokat és azokon menekültek, mások felfújható csónakokon.

Colombóban pénteken megállás nélkül esett az eső, aminek következtében tovább emelkedett a Kelani vízszintje. A fővárosban az árvízzel összefüggő rendkívüli események miatt három ember meghalt.

Az Indiától délre található szigetországban már egy hete szinte szünet nélkül esik az eső. Negyedszázada nem tapasztaltak ilyen heves esőzést. A rendkívüli mennyiségű csapadék miatt sok a földcsuszamlás, előfordult, hogy a halálos áldozatokat 15 méternyi földréteg alól emelték ki.

Több mint hatvan ember halt meg, többtucatnyi pedig eltűnt a természeti katasztrófában a fővárostól száz kilométerre, két faluban. A mentőalakulatok továbbra is kutatnak túlélők után. A hivatalos adatok szerint 144-en tűntek el, köztük 37 gyerek.

A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a mintegy 20 millió lakosú ázsiai országban már 400 ezer embert kellett elhelyezni szükségtáborokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik