Külföld
Spanish Prime minister Mariano Rajoy gives a press Conference after meeting with Spanish King, at La Moncloa palace in Madrid on February 26, 2016.  / AFP PHOTO / CURTO DE LA TORRE

“Ne hívják demokráciának, ha nem az!” – győztes pozícióból bukhat a jobboldal

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 05. 18. 13:44

Majdnem fél év is kevés volt ahhoz, hogy a voksolás után kormányt is alakítsanak Spanyolországban, így június 26-án megismételt választások lesznek. Mariano Rajoy konzervatív néppártja áll szemben a szocialistákkal és két új párttal, egy liberális középpárttal, meg egy újbalossal.

A december 20-i választásokon a Partido Popular (PP) és Mariano Rajoy nyert, a szavazatok 28,72 százalékát szerezték meg, a 350 képviselői helyből 123-at, ami kevés a kormányzáshoz. 2011-hez képest nagyot buktak, akkor egyedül is kormányképes erő voltak a 186 hellyel.

Nem jött ki a matek

Azzal, hogy nem szerzett többséget a PP, és a szocialisták, a PSOE  is gyengén szerepeltek, véget ért a több mint harminc éves politikai váltógazdaság, koalíciós kényszer van. Vagyis volt. De a választási matematikai sehogy sem jött ki.

A nagykoalíciót a PP és a PSOE is elvetette. A PP – Ciudadanos esetleges koalíciónak sincs meg a szükséges 176 hely, ahogy a PSOE – Podemosnak sem.

A PSEO vezetőjét, Pedro Sánchezt kétszer sem szavazta meg parlament, legutolsó próbálkozásakor 131 támogató szavazatot kapott saját pártjától, a Ciudadanostól, és a Kanári-szigeteki Koalíciótól.

Még soványabb győzelem

A június 26-i parlamenti választásokon újra a konzervatív Néppárt győzelmét jósolja a spanyol szociológiai kutatóközpont, a CIS. A negyedévente elkészített közvélemény-kutatásuk alapján a PP 27,4 százalékkal áll az élen, ez azonban kevesebb, mint a tavaly decemberi választásokon megszerzett 28,7 százalék.

Az adatok szerint a decemberivel megegyező sorrend várható a pártok között júniusban is: a konzervatívokat a szocialista párt, őket pedig a Podemos követi, majd a Ciudadanos és az Egyesült Baloldal (IU) következik.

A pártok közül egyedül a Ciudadanos és az IU javított legutóbbi választási szerepléséhez képest; előbbi támogatását 15,6 százalékra mérték a decemberi 13,9 százalék helyett, utóbbi 3,6 százalékról 5,4 százalékra növelte népszerűségét a felmérés alapján.

Amennyiben most lennének a választások a PSOE a szavazatok 21,6 százalékát kapná meg – decemberben 22,1 százalékot szereztek -, a Podemos pedig 17,7 százalékot, szemben a tavalyi 20,6 százalékkal.

epa05010484 Little figures of Catalonian traditional Christmas crib called 'caganer' (the defecator) picturing Spanish political leaders (L-R): Albert Rivera of Ciudadanos party; Socialist Party's leader Pedro Sanchez, a traditional Catalonian farmer holding a Spanish flag, Spanish Prime Minister, Mariano Rajoy and Podemos' leader, Pablo Iglesias during the launching by its manufacturer caganer.com in Torroella de Montgri, Girona, Catalonia, northeastern Spain, 04 November 2015. The 'caganer' is a traditional figure of the Catalonian nativity scenes for at least two centuries. EPA/ROBIN TOWNSEND
A négy pártvezető: Albert Rivera (Ciudadanos), Pedro Sanchez (PSOE), Mariano Rajoy (PP) és Pablo Iglesias (Podemos) Kép: EPA/ Robin Townsend

Koalícióval a konzervatívok ellen

A Pablo Iglesias vezette Podemos, és az Egyesült Baloldal (IU) nevű politikai formáció, előzetes együttműködési megállapodást kötöttek, így pedig könnyen átvehetik a vezető szerepet a baloldalon a PSOE-től.

Az együttműködés részletei nem, de a céljai ismertek: a két baloldali párt azt reméli, hogy közösen indulva nagyobb esélyük van megnyerni a választásokat, és az első számú baloldali erővé válni.

Narciso Michavila, a GAD3 nevű közvélemény-kutató cég vezetője az Antenna3 televíziós csatorna esti híradójában azt mondta: a legutóbbi felmérések a Podemos támogatottságának csökkenését mutatták, a párt ezzel az együttműködéssel kívánja ellensúlyozni a kedvezőtlen tendenciát, mivel az Egyesült Baloldal népszerűsége viszont emelkedik.

A szavazatszámítási szisztéma (a Magyarországon is használt D’Hont módszer, ennek a jegyzetnek a 12. oldalán olvashatja el az, akiket érdekel az ilyesmi) is segítheti a szövetséget kötött két pártot, amivel a leadott voksokból kiszámítják a pártok által elnyert képviselői helyeket. Ugyanis ez a formula annál jobban kedvez a pártoknak, minél előrébb végeznek a rangsorban, vagyis arra lehet számítani, hogy együtt több képviselői helyet tudnak megszerezni.

Kiszámolták, hogy ha már a december 20-i választásokon együtt indult volna ez a két párt, akkor 13-mal több képviselőt juttathattak volna be a törvényhozásba.

Akkor a Podemos a leadott szavazatok 20,7 százalékának megszerzésével 69 mandátumot nyert, az Egyesült Baloldal pedig 3,7 százalékkal két képviselőt küldhetett a parlamentbe.

Sorsdöntő

Az elmúlt hónapok politikai patthelyzetének ismeretében elképzelhető, hogy ez az együttműködés sorsdöntő is lehet a jövőre nézve. A választásokat azért kell megismételni, mert a győztes konzervatív Néppárt nem szerzett kormányzóképes többséget, és a második helyen végzett szocialista párt sem tudott megállapodni a többi párttal arról, hogy támogassák hatalmi törekvéseit.

A Metroscopia mérései szerint a PP a februári visszaesés után elkezdett erősödni, szerintük ma 29 százalékon állnak és a választás nagy esélyesei, de többséget nem fognak szerezni.

A PSOE 20,3 százalékkal a második, a Podemos 18,1 százalékon áll, a Ciudadanos 16,9-en, míg a IU 6,6-on.

A közvélemény-kutató cégnek korábban volt egy másik mérése is, ahol a régi szocialista párt, a PSEO, valamint az újbalos Podemos és az IU szavazótáborát hasonlították össze.

A 18-34 évesek korosztályában bőven, a 35-54 évesek között pedig éppen előzi a pártszövetség a PSOE-t, míg az idősebbek között a tradícionális baloldali párt vezet.

Ebből jól látszik, hogy amennyiben Pablo Iglesias pártjának sikerül mozgósítani a fiatalokat, ők lehetnek a választás nyertesei.

Rajoy marad

A 2011 óta hivatalban lévő Rajoy a Financial Timesnak adott interjújában – amit az El Mundo is szemlézett – arról beszélt, hogy hiába 61 éves már, nincs kijelölt utódja párton belül, ő pedig jól érzi magát a bőrében, folytatja, megméretteti magát júniusban is, csak félig végezte el azt a munkát, amivel a választók megbízták, egy ciklus még van benne.

Üzent is a szavazóknak, szerinte az országnak most olyan miniszterelnökre van szüksége, akinek már van kormányzati tapasztalata. Kihívóinak nincs, így egyértelműen arra célzott, hogy csak ő lehet a jó választás.

Az FT-nél céloztak rá, hogy annyiban mindenképp hasonlít a korábbi amerikai elnökre, Ronald Reaganre, hogy észrevehetetlenül, karizma nélkül kormányoz. Rajoy hárította a hasonlatot, de azt elismerte, hogy Reagan szerinte nem volt rossz elnök

Öt éve kezdődött

Több ezren vonultak utcára a spanyol fővárosban vasárnap este, hogy megemlékezzenek arról az éppen öt évvel ezelőtt kezdődött, egy hónapos, országos tüntetéssorozatról, amellyel spanyolok tízezrei fejezték ki elégedetlenségüket a kialakult politikai, gazdasági és társadalmi helyzet miatt, és amelyről ma már úgy tartják, hogy kulcsfontosságú belpolitikai változásokat indított el.

“Ezen a május 15-én nemcsak az ötödik évfordulónkat ünnepeljük, hanem annál sokkal többet: ünnepeljük, hogy haladunk az úton, a harc folytatódik”, áll a szervezők kiáltványában. Ezrek gyűltek össze Madrid főterén, a Puerta del Solon, amely 2011-ben az események középpontjának számított.

A tömeg ahogy akkor, most is transzparensekkel érkezett, rajtuk az öt évvel ezelőtt már emblematikussá vált mondatokkal:

Nem minket képviselnek!

és

Ne hívják demokráciának, ha nem az!

A megmozduláson résztvevők közül többen azt nyilatkozták, hogy még ma is érvényesnek tartják ezeket a mondatokat, úgy érzik, szinte semmi sem változott, így ez a felvonulás lényegében ugyanazt képviseli mint 2011-ben.

15-M / Facebook

Öt évvel ezelőtt, a gazdasági válság kirobbanása után az elégedetlenség és felháborodás vitte az utcára az embereket; főként fiatalok tüntettek Madridban és több más spanyol nagyvárosban a korrupció, a politikai rendszer és a munkanélküliség ellen.

A Puerta del Solon 28 napon át tartott folyamatosan a tiltakozás, a tüntetők sátrakat állítottak és plakátjaikkal teleragasztották a teret, hogy üzeneteik jól láthatóak legyenek. Barcelonában a Plaza de Catalunyán hasonló sátortábor alakult, de azt a rendőrség 12 nap után felszámolta.

A 15-M mára elért a legfontosabb demokratikus intézményekig, hiszen az ott feltűnt politikai szerveződések, pártok a legutóbbi helyhatósági és parlamenti választásokon eredményesen szerepeltek. Közülük került ki Madrid és Barcelona új polgármestere, valamint a Podemos, radikális változásokat követelő baloldali párt mára a harmadik politikai erő Spanyolországban, képviselői ott ülnek a spanyol törvényhozásban és az Európai Parlamentben is.

Politikai elemzők szerint a spanyol belpolitikát három évtizeden át meghatározó kétpártrendszer végéhez a 15-M eseményein keresztül vezetett az út.

Az újbalos segítséggel hivatalba került Manuela Carmena polgármester és hivatala azzal kíván emléket állítani a 15-M-nek, hogy a Puerta del Sol kútjára felvésik a mozgalom egyik szimbolikus jelszavát: “Aludtunk, felébredtünk!”

A felmérések mindenesetre sorozatosan azt mutatják, hogy a választások megismétlése nem segíti át a holtponton a spanyol belpolitikát, mivel a jelenlegihez hasonló erőviszonyokat jósol, azaz, hogy egyik párt sem lesz képes egyedül kormányozni, ezért ismét meg kell majd próbálniuk megállapodásra jutni.

A koalíciós kényszer megmaradt, Rajoy pedig nem lesz karizmatikusabb vezető, nehéz lesz társat találnia a kormányrúdhoz. A baloldal pedig csak folyamatos és nehézkes alkuk árán tudna kormányozni, ha a koalícióról sikerülne is megegyezniük.

Megjegyzés: a szerző ott volt a 15-M születésénél.
Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség / Curto de la Torre

(Politico, El País, El Mundo, Financial Times)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.