Nagyvilág

Az ország, ahol képtelenek megegyezni

Spanyolországban már VI. Fülöp király is számol azzal, hogy megismételt választásokra kerülhet sor. Senkinek sincs többsége, az életképestől egészen kreatív koalíciós ötletekig terjed a skála.

Az uralkodó jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően az újonnan megalakult parlament minden pártjának megbízottját fogadja a héten, hogy megismerje az ország jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket.

Egy hónapja húzzák

A december 20-i választásokon a Partido Popular (PP) és Mariano Rajoy nyert, a szavazatok 28,72 százalékát szerezték meg, a 350 képviselői helyből 123-at, ami kevés a kormányzáshoz. 2011-hez képest nagyot buktak, akkor egyedül is kormányképes erő voltak a 186 hellyel.

Azzal, hogy most nem szerzett többséget a PP, és a PSOE, a szocialisták is gyengén szerepeltek, véget ért a több mint harminc éves politikai váltógazdaság, koalíciós kényszer van. De a választási matematikai sehogy sem jön ki.

A nagykoalíciót a PP és a PSOE is elvetette. A  PP – Ciudadanos esetleges koalíciónak sincs meg a szükséges 176 hely, ahogy a PSOE – Podemosnak sem. De erről később részletesen is lesz szó.

A királyi vizitek sorát az Új Kanári-szigetek (NC) és az Asztúria Fórum nevű pártok kezdték, amelyek nem önállóan indultak a decemberi választásokon; előbbi a kanári-szigeteki nacionalista pártszövetség tagjaként (CC-PNC), utóbbi a konzervatív Néppárttal közösen jutott be a törvényhozásba.

Federico Quevedo, az NC képviselője a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján elmondta: jelezték a királynak, hogy egy baloldali kormánykoalíció létrejöttét támogatják Spanyolország élén.

Ezzel szemben az Asztúria Fórum a választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) kormányalakítását támogatja, ezt Isidro Martínez Oblanca képviselő közölte a találkozó után nyilatkozva az újságíróknak.

Ennél több részletet azonban egyikük sem kívánt elárulni a megbeszélésekről, és az uralkodó véleményéről.

Csak a nagyok

Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök nagykoalíció létrehozását ajánlotta a második legtöbb mandátumot szerzett szocialista pártnak (PSOE) és a Ciudadanos nevű liberális középpártnak, amelyet elsőre mindketten elutasítottak.

A PP ennek ellenére továbbra is fenntartja javaslatát.

A nem az nem, jelentette ki ismét Pedro Sánchez, a szocialista párt főtitkára hétfőn egy párteseményen, hangsúlyozva, hogy tovább keresi a lehetőséget egy baloldali kormánykoalíció létrehozására.

(A PSOE január végén kongresszust tart, várhatóan addig álláspontja nem változik.)

Mariano Rajoy hétfőn egy rádióinterjúban bírálta a szocialistákat, amiért “mindenáron” hatalomra akarnak jutni és olyan pártokkal igyekeznek megállapodni, amelyek megszegik az ország alkotmányát.

(A kormányfő ezzel elsősorban a parlament katalán nacionalista pártjaira utalt.)

Katalán és baszk nem

A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) nevű párt, amely tagja a katalán kormánynak is, elutasította a találkozót VI. Fülöppel, arra hivatkozva, hogy az uralkodó nem fogadta személyesen a katalán parlament elnökét, hanem írásban kért tájékoztatást Katalónia új katalán elnökének megválasztásáról.

Nem vesz részt a királyi konzultáción az EH Bildu baszk párt sem, mivel magát a monarchiát “a legnagyobb antidemokratikus szimbólumnak” tekinti.

Az uralkodó, miután a pártokkal találkozott, javaslatot tesz majd a parlament elnökének a kormányfő személyére, aki várhatóan a győztes párt jelöltje, Mariano Rajoy lesz.

Parlamenti források szerint február első hetében tarthatják meg a kormányfő-választás első szavazását, amelyen abszolút többségre, 176 képviselő támogató szavazatra van szükség a győzelemhez.

(A PP-nek 123 mandátuma van.)

Sikertelen választás esetén a voksolást két nap múlva megismétlik, ekkor már elég a szavazatukat leadó képviselők egyszerű többségének támogatása is.

Az El País összehozott egy nagyszerű grafikát arról, hogy oldódhatna meg a belpolitikai krízis.

Fogjuk, behúzzuk a stilizált ülésterembe a pártokat, majd amikor kijön a matematikai többség, elolvashatjuk, mit mondanak erről a virtuális koalícióról a pártok. Megnéztük a legvalószínűbb eshetőségeket.PP – PSOE

matek2

A nagykoalícióval megvan a többség, de ez így a valóságban szinte kizárt, hogy összejönne – elsősorban az ideológiai távolság miatt.

PP – PSOE – Ciudadanos

matek3

A többség így is megvan, egyértelmű. A PP – Ciudadanos összeborulásra nagy az esély, de ők ketten így kevesen vannak még. Igaz, korábban a protestpárt Ciudadanos arról is beszélt, hogy nem vesznek részt a kormányzásban, ha nem ők a mérleg nyelve.

Kicsiben létezik már PSOE – Ciudadanos paktum, Andalúziában így kormányoznak a szocialisták, és egyelőre működik a dolog.

PSOE – Ciudadanos – Podemos

matek

Ez is többség, ráadásul úgy, hogy a választásokon győztes Mariano Rajoy és pártja kimarad belőle.

A szocialistáknak Andalúziában nem sikerült megegyezniük a Podemossal, de Castilla-La Manchaban és Extremaduraban az új balközép párt hagyja kormányozni a szocikat.

A két protestpárt (Podemos és Ciudadanos) bizonyos területeken egyetért, de arra kicsi az esély, hogy sikerüljön koalícióra lépniük, főleg úgy, hogy kettejük mellé még mindenképpen kell egy harmadik párt is.

PP – Podemos – Ciudadanos

matek3

Szinte csak gondolatban lehetséges, mert a Podemos mereven elzárkózik a PP-vel kötendő koalíciótól.

(Nem esett szó a PP – PSOE – Podemos koalícióról. Ennek egy oka van, ez áll a legtávolabb a valóságtól.)

Ugyanakkor Rajoy nem igazán zavartatja magát, egy interjúban politika helyett nemrég arról beszélt, hogy a Real Madrid új edzőjének, Zidane-nak még idő kell, hogy belelendüljön a munkába. A legutóbbi, Sporting Gijón elleni meccsen úgy látta, az első félidőben jól játszott a csapat, de a második félidőre elkényelmesedtek. 5-1-re nyert a Real.

Új választás

Ha két hónap alatt nem választják meg az új miniszterelnököt, meg kell ismételni a parlamenti választásokat. Ebben a két hónapban azonban a királynak van lehetősége új miniszterelnök-jelöltet ajánlani a parlamentnek, ha Rajoy személye esélytelennek bizonyul.

A Metroscopia közvélemény-kutatócég felmérése szerint a spanyolok 61 százaléka ellenzi a választások megismétlését, és abban bíznak, hogy a pártok meg tudnak állapodni egymással a kormányalakításról.

Az adatgyűjtésükből az is kiderült, hogy a megismételt választásokkal a szocialista párt járna rosszul, mert kevesebb támogatást kapna mint decemberben, míg a többi pártra többen szavaznának.

(EFE, El Mundo, El País)

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik