Külföld
Spanish Prime Minister Mariano Rajoy listens to a journalist's question during a press conference at La Moncloa palace in Madrid on December 29, 2015. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Az ország, ahol képtelenek megegyezni

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 01. 19. 19:14

Spanyolországban már VI. Fülöp király is számol azzal, hogy megismételt választásokra kerülhet sor. Senkinek sincs többsége, az életképestől egészen kreatív koalíciós ötletekig terjed a skála.

Az uralkodó jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően az újonnan megalakult parlament minden pártjának megbízottját fogadja a héten, hogy megismerje az ország jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket.

Egy hónapja húzzák

A december 20-i választásokon a Partido Popular (PP) és Mariano Rajoy nyert, a szavazatok 28,72 százalékát szerezték meg, a 350 képviselői helyből 123-at, ami kevés a kormányzáshoz. 2011-hez képest nagyot buktak, akkor egyedül is kormányképes erő voltak a 186 hellyel.

Azzal, hogy most nem szerzett többséget a PP, és a PSOE, a szocialisták is gyengén szerepeltek, véget ért a több mint harminc éves politikai váltógazdaság, koalíciós kényszer van. De a választási matematikai sehogy sem jön ki.

A nagykoalíciót a PP és a PSOE is elvetette. A  PP – Ciudadanos esetleges koalíciónak sincs meg a szükséges 176 hely, ahogy a PSOE – Podemosnak sem. De erről később részletesen is lesz szó.

A királyi vizitek sorát az Új Kanári-szigetek (NC) és az Asztúria Fórum nevű pártok kezdték, amelyek nem önállóan indultak a decemberi választásokon; előbbi a kanári-szigeteki nacionalista pártszövetség tagjaként (CC-PNC), utóbbi a konzervatív Néppárttal közösen jutott be a törvényhozásba.

Federico Quevedo, az NC képviselője a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján elmondta: jelezték a királynak, hogy egy baloldali kormánykoalíció létrejöttét támogatják Spanyolország élén.

Ezzel szemben az Asztúria Fórum a választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) kormányalakítását támogatja, ezt Isidro Martínez Oblanca képviselő közölte a találkozó után nyilatkozva az újságíróknak.

Ennél több részletet azonban egyikük sem kívánt elárulni a megbeszélésekről, és az uralkodó véleményéről.

Csak a nagyok

Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök nagykoalíció létrehozását ajánlotta a második legtöbb mandátumot szerzett szocialista pártnak (PSOE) és a Ciudadanos nevű liberális középpártnak, amelyet elsőre mindketten elutasítottak.

A PP ennek ellenére továbbra is fenntartja javaslatát.

A nem az nem, jelentette ki ismét Pedro Sánchez, a szocialista párt főtitkára hétfőn egy párteseményen, hangsúlyozva, hogy tovább keresi a lehetőséget egy baloldali kormánykoalíció létrehozására.

(A PSOE január végén kongresszust tart, várhatóan addig álláspontja nem változik.)

Mariano Rajoy hétfőn egy rádióinterjúban bírálta a szocialistákat, amiért “mindenáron” hatalomra akarnak jutni és olyan pártokkal igyekeznek megállapodni, amelyek megszegik az ország alkotmányát.

(A kormányfő ezzel elsősorban a parlament katalán nacionalista pártjaira utalt.)

Katalán és baszk nem

A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) nevű párt, amely tagja a katalán kormánynak is, elutasította a találkozót VI. Fülöppel, arra hivatkozva, hogy az uralkodó nem fogadta személyesen a katalán parlament elnökét, hanem írásban kért tájékoztatást Katalónia új katalán elnökének megválasztásáról.

Nem vesz részt a királyi konzultáción az EH Bildu baszk párt sem, mivel magát a monarchiát “a legnagyobb antidemokratikus szimbólumnak” tekinti.

Az uralkodó, miután a pártokkal találkozott, javaslatot tesz majd a parlament elnökének a kormányfő személyére, aki várhatóan a győztes párt jelöltje, Mariano Rajoy lesz.

Parlamenti források szerint február első hetében tarthatják meg a kormányfő-választás első szavazását, amelyen abszolút többségre, 176 képviselő támogató szavazatra van szükség a győzelemhez.

(A PP-nek 123 mandátuma van.)

Sikertelen választás esetén a voksolást két nap múlva megismétlik, ekkor már elég a szavazatukat leadó képviselők egyszerű többségének támogatása is.

epa05010484 Little figures of Catalonian traditional Christmas crib called 'caganer' (the defecator) picturing Spanish political leaders (L-R): Albert Rivera of Ciudadanos party; Socialist Party's leader Pedro Sanchez, a traditional Catalonian farmer holding a Spanish flag, Spanish Prime Minister, Mariano Rajoy and Podemos' leader, Pablo Iglesias during the launching by its manufacturer caganer.com in Torroella de Montgri, Girona, Catalonia, northeastern Spain, 04 November 2015. The 'caganer' is a traditional figure of the Catalonian nativity scenes for at least two centuries. EPA/ROBIN TOWNSEND

Az El País összehozott egy nagyszerű grafikát arról, hogy oldódhatna meg a belpolitikai krízis.

Fogjuk, behúzzuk a stilizált ülésterembe a pártokat, majd amikor kijön a matematikai többség, elolvashatjuk, mit mondanak erről a virtuális koalícióról a pártok. Megnéztük a legvalószínűbb eshetőségeket.PP – PSOE

A nagykoalícióval megvan a többség, de ez így a valóságban szinte kizárt, hogy összejönne – elsősorban az ideológiai távolság miatt.

PP – PSOE – Ciudadanos

A többség így is megvan, egyértelmű. A PP – Ciudadanos összeborulásra nagy az esély, de ők ketten így kevesen vannak még. Igaz, korábban a protestpárt Ciudadanos arról is beszélt, hogy nem vesznek részt a kormányzásban, ha nem ők a mérleg nyelve.

Kicsiben létezik már PSOE – Ciudadanos paktum, Andalúziában így kormányoznak a szocialisták, és egyelőre működik a dolog.

PSOE – Ciudadanos – Podemos

Ez is többség, ráadásul úgy, hogy a választásokon győztes Mariano Rajoy és pártja kimarad belőle.

A szocialistáknak Andalúziában nem sikerült megegyezniük a Podemossal, de Castilla-La Manchaban és Extremaduraban az új balközép párt hagyja kormányozni a szocikat.

A két protestpárt (Podemos és Ciudadanos) bizonyos területeken egyetért, de arra kicsi az esély, hogy sikerüljön koalícióra lépniük, főleg úgy, hogy kettejük mellé még mindenképpen kell egy harmadik párt is.

PP – Podemos – Ciudadanos

Szinte csak gondolatban lehetséges, mert a Podemos mereven elzárkózik a PP-vel kötendő koalíciótól.

(Nem esett szó a PP – PSOE – Podemos koalícióról. Ennek egy oka van, ez áll a legtávolabb a valóságtól.)

Ugyanakkor Rajoy nem igazán zavartatja magát, egy interjúban politika helyett nemrég arról beszélt, hogy a Real Madrid új edzőjének, Zidane-nak még idő kell, hogy belelendüljön a munkába. A legutóbbi, Sporting Gijón elleni meccsen úgy látta, az első félidőben jól játszott a csapat, de a második félidőre elkényelmesedtek. 5-1-re nyert a Real.

Új választás

Ha két hónap alatt nem választják meg az új miniszterelnököt, meg kell ismételni a parlamenti választásokat. Ebben a két hónapban azonban a királynak van lehetősége új miniszterelnök-jelöltet ajánlani a parlamentnek, ha Rajoy személye esélytelennek bizonyul.

A Metroscopia közvélemény-kutatócég felmérése szerint a spanyolok 61 százaléka ellenzi a választások megismétlését, és abban bíznak, hogy a pártok meg tudnak állapodni egymással a kormányalakításról.

Az adatgyűjtésükből az is kiderült, hogy a megismételt választásokkal a szocialista párt járna rosszul, mert kevesebb támogatást kapna mint decemberben, míg a többi pártra többen szavaznának.

(EFE, El Mundo, El País)

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.