Külföld
Szírek a poggyászok közt (embercsempészek, )

Hatalmas üzlet lett az embercsempészet

24.hu
24.hu

2016. 05. 17. 21:39

Korábban a témában:

Az Európába érkező migránsok körülbelül 90 százaléka veszi igénybe embercsempész-hálózatok segítségét az útja során. Ezen bűnözői csoportok bevétele tavaly elérhette az 5-6 milliárd dollárt, írja az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) keddi jelentésében.

Az Interpollal közösen készített helyzetértékelésből kiderült, hogy

2015-ben nagyjából egymillió ember jutott be illegálisan az Európai Unió területére, túlnyomó többségük embercsempészek segítségével, akiknek átlagosan 3200-6500 dollárt fizettek.

A jelentésben azt írják, hogy az embercsempészet ezzel az egyik legjövedelmezőbb szervezett bűnözői tevékenység lett Európában.

A dokumentum szerint a migrációs nyomás további fokozódása várható, egyedül Líbiában mintegy 800 ezren várnak arra, hogy elinduljanak Európába. Fel kell készülni az új migrációs útvonalak létrejöttére is, az embercsempészek ugyanis gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Az elemzők állítják a határellenőrzések megerősítése nyomán népszerűbbé fog válni a hamis dokumentumokkal történő légi utazás.

Az Európába érkező bevándorlók jelentős része ki van téve különböző visszaéléseknek, ide értve a szexuális kizsákmányolást is, ugyanis mielőbb rendezniük kell az embercsempészek felé fennálló tartozásaikat,

írták az értékelésben.

A jelentést szerint bár nincsen bizonyított kapcsolat az embercsempészet és a terrorizmus között, megnőtt a kockázata annak, hogy a külföldön harcoló terroristák a migrációs áradatot kihasználva próbáljanak Európába jutni. Az Europol igazgatója elmondta, az embercsempész-hálózatok felszámolásához fontos alaposan feltérképezni ezek működését. Hozzátette

a helyzetértékelés világos üzenetet küld az uniós tagállamoknak: a leghatározottabban fel kell vennünk a harcot ezen hálózatok ellen

(mti)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.