Nagyvilág

Bécsben sem sikerült dűlőre jutni Szíria sorsáról

Az orosz külügyminiszter azt mondta: nem Aszadot, hanem a terrorizmus elleni harcot támogatják.

Különösebb eredmény nélkül ért véget Bécsben a Szíriát Támogató Csoport külügyminisztereinek tanácskozása, nem sikerült előrehaladást elérni a polgárháború megállításának kérdésében.

A John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vezetésével megtartott értekezleten amellett foglaltak állást, hogy minél előbb fel kell újítani a genfi béketárgyalásokat. A csoport munkájában 17 ország vesz részt, köztük Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia, Irán és Törökország. A résztvevők körében nincs egyetértés abban, hogy milyen ellenzéki csoportokat tekintsenek terrorszervezetnek, és vitatottak a fegyvernyugvás feltételei is.

Oroszország, Szíria legfőbb szövetségese leszögezte, hogy a konfliktus minden érintettjével, így Aszad elnökkel is beszélni kell. Lavrov azt mondta: nem Aszadot, hanem a terrorizmus elleni harcot támogatják, és értékesnek tartják a szír kormányerők szerepét a terrorista csoportok ellen folytatott küzdelemben.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy növelni kell a konfliktus érintettjeire nehezedő nemzetközi nyomást. Megállapodtak abban, hogy intézkedéseket léptethetnek életbe, ha a felek megszegik a tűzszünetet. Szó volt arról is, hogy intenzívebbé kell tenni a humanitárius segítségnyújtást, és ha ezt a szárazföldön akadályoznák, a Világélelmezési Program légi úton látja el a nélkülözőket élelmiszerrel és gyógyszerrel.

A bécsi megbeszélésen az Arab Liga, az EU és az ENSZ képviselői is jelen voltak. Ez volt a Támogató Csoport első összejövetele a februárban tető alá hozott, de egyre törékenyebb tűzszünet kihirdetése óta. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik