Külföld
AppleMark

Az IMF elhalasztaná a görögök kamattörlesztését

24.hu
24.hu

2016. 05. 17. 10:59

Korábban a témában:

Az IMF azt javasolja Görögország európai hitelezőinek, tegyék lehetővé, hogy a tőketartozás kamatait

csak 2040 után törlessze Görögország.

Az IMF a görög törlesztési terhek fokozatos csökkentését szeretné elérni javaslatával.

A kamatot a jelenlegi átlagos 1,50 százalékos szinten rögzítenék 30-40 évre Görögország számára a javaslat szerint, a kamattartozás kifizetése pedig a tőketartozás lejártakor válna esedékessé.

A múlt héten az euróövezeti kormányoknak tett javaslat, az IMF pesszimista görögországi növekedési előrejelzése mellett, a GDP 15 százaléka alatt tartaná az ország törlesztési terheit.

Az IMF javaslata messze túlmegy azon a határon, amennyit az euróövezeti országok eddig hajlandónak mutatkoztak megtenni a mintegy 200 milliárd eurós adósság törlesztési feltételeinek enyhítése és Görögország pénzügyi stabilitásának helyreállítása érdekében. A tavaly nyáron indított mostani, sorban a harmadik görög mentőcsomag az európai hitelezők felé fennálló

adósságot további mintegy 60 milliárd euróval növeli.Az euróövezeti hitelezők domináns szereplője, Németország a mentőcsomagba az IMF-et is szeretné hitelezőként bevonni, mivel a nemzetközi szervezet hitelességében lát garanciát a pénzügyi támogatás feltételeként előírt reformok végrehajtására. Az IMF azonban jelenlegi formájában nem tartja fenntarthatónak a görög adósság törlesztését, ezért csak annak átalakítása esetén hajlandó csatlakozni a hitelezők csoportjához.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.