Nagyvilág

Végre nekiláthatnak Líbia rendbetételének

Tripoliban bejelentette lemondását Líbia önjelölt „Nemzeti Megmentési Kormánya”, hogy átadja a helyét az ENSZ-támogatással megalakult nemzeti egységkormánynak, amelynek feladata a kaotikus észak-afrikai ország újjáépítése. Egyelőre nem világos, hogy a lemondásról szóló nyilatkozatot a távozó testület minden tagja támogatja-e. Ugyanakkor ez egy fontos lépés abba az irányba, hogy megoldják a volt diktátor, Mohamed Kadhafi 2011-es megölése után kialakult hatalmi válságot.

Az újonnan felálló egységkormánytól azt várják, hogy segít leküzdeni az Iszlám Állam jelentette fenyegetést, megfékezi a Földközi-tengeren keresztül zajló illegális migrációt és az olajtermelés újraindításával segít talpra állítani az ország gazdaságát. Az egységkormány tagjai múlt szerdán hajón érkeztek Tunéziából, mert a „Nemzeti Megmentés Kormánya” lezárta a főváros légterét. Az új testület egy szigorúan őrzött haditengerészeti bázison állt fel.

A leköszönő testület nyilatkozata azután született, hogy tagjainak egy része megbeszélést folytatott a békés hatalomátadásról. A nyilatkozatot ellátták a kormány pecsétjével, ugyanakkor nincs rajta a miniszterek aláírása. A dokumentumban azt írják: a szülőföld, és a vérontás elkerülése érdekében köszönnek le a végrehajtó hatalomból.

A „Nemzeti Megmentés Kormánya” 2014-ben jött létre, miután az őket támogató fegyveres erők elfoglalták Tripolit. A velük ellenséges erők által támogatott parlament és kormány Kelet-Líbiába helyezte székhelyét. Az új egységkormány ENSZ-közvetítéssel állt fel, a létrehozásáról szóló egyezményt mindkét, egymással szembenálló hatalom képviselői aláírták, vannak ugyanakkor olyanok is, akik nem ismerik el. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik