Nagyvilág

Az osztrák belügyminiszter szerint felesleges lenne a határellenőrzés a Brenner-hágónál

Wolfgang Sobotka pénteken elismerte, hogy “jelen pillanatban” nincs ok az ellenőrzés életbe léptetésére, mert “az illegális bevándorlók száma gyakorlatilag a nullára esett vissza az utóbbi hetekben”. Sobotka előzőleg Angelino Alfano olasz belügyminiszterrel együtt határszemlén vett részt a Brenner-hágó mindkét oldalán.

A határellenőrzés (s az ezzel esetleg együtt járó kerítésépítés) tervét nemcsak Olaszország, hanem

az Európai Unió is hevesen ellenezte.

Az EU csütörtökön engedélyezte az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását a schengeni övezet öt országának, köztük Ausztriának, de csak azokon a helyeken, ahol az ellenőrzés már most is működik, azaz a Brenner-hágónál nem.

Olaszországba 31 250 illegális bevándorló érkezett az év kezdete óta az afrikai partokról, de az olasz-osztrák határon nem volt érezhető a megjelenésük. Alfano kijelentette:

“elégedett”, hogy Ausztria elismerte az olasz megelőző intézkedések hatékonyságát.
Ausztria a bírálatok dacára a hónap elején hozzáfogott a határzár felépítésének az előkészületeihez a hágónál. A döntést széles körben az előretörő szélsőjobboldalnak tett engedményként értékelték a választások előtt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten “katasztrofálisnak” minősítette a határellenőrzés esetleges bevezetését a Brenner-hágónál.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik