Nagyvilág

Komoly határzárra készül Ausztria

Rendkívüli helyzet esetén a Brenner-hágónál az osztrák-olasz határ teljes lezárása is elképzelhető az osztrák védelmi miniszter csütörtöki bejelentése szerint. Hans Peter Doskozil attól tart, hogy amennyiben Olaszország továbbra is átengedi a menekülteket vagy nem fogadja vissza őket, és a németországi határellenőrzés még érvényben lesz, Tirol tartományban feltorlódhatnak a emberek.

Meglátása szerint, ha Németország és Olaszország folytatja a jelenlegi politikáját, akkor Tirolnak “súlyos problémával” kell szembenéznie. Ezért kell határellenőrzést végezni és törvényes intézkedéseket hozni. E nélkül nem lehetne betartani az idei évre előirányzott maximális keretszámot – mondta Doskozil. Egy korábbi döntés szerint ugyanis idén 37 500 embert engednek be Ausztriába.

Az EU csak időt nyert

A tárcavezető tájékoztatása szerint jelenleg naponta 100-150 menedékkérelmet nyújtanak be, idén nagyjából 17 ezer folyamodvány érkezett már be az osztrák hatóságokhoz.  Úgy vélte, hogy a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodással Európa időt nyert.

Törökország játszik velünk, nem tudjuk, hogy meddig tart ki a egyezmény és mi fog történni azután

– jelentette ki Doskozil.

Ausztria legkésőbb június elsejétől szigorítja a határellenőrzést az osztrák-olasz határon a Brenner-hágón. Kedden már meg is kezdődtek a határellenőrzéshez szükséges építési munkálatok. Az ellenőrzőpont kialakítását három fázisban végzik majd. Tetőszerkezetet állítanak fel, hogy rossz időben is át tudják vizsgálni az áthaladó járműveket és ehhez szükséges ellenőrzőpontot alakítanak ki. Sajtóinformációk szerint az autópálya mellett 400-500 méteres szakaszon építenek kerítést, forgalomlassító intézkedést vezetnek be, valamint négy sávot és a félreálláshoz szükséges helyet alakítanak ki.

Előkészítik a kerítésépítést

Az osztrák média arról is beszámolt, hogy a burgenlandi Miklóshalmánál (Nickelsdorf) és Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) felállítandó belépési pontok tervezési szakasza lezárult. Várhatóan nagy sátrakat és konténereket állítanak fel, ahol a menekültek ellenőrzését végzik majd. A kerítés építésének előkészítését már elkezdték, jelenleg az érintett szakaszok földtulajdonosaival tárgyalnak. A tartományi rendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint a határellenőrzést itt is június elsejétől kezdik el.

Tavaly 89 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, mintegy három és félszer annyit, mint egy évvel korábban. Idén folyamatosan csökken a menedékkérelmek száma; április második hetében több mint ezren, februárban ötezren, januárban hatezren, decemberben 7300-an, novemberben 12 ezren kértek menekültstátust az osztrák hatóságoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik