Külföld
A T-shirt with a picture depicting US Republican presidential candidate Donald Trump is seen at a shop on the boardwalk in Atlantic City, New Jersey, on May 8, 2016. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD

Jött a papírforma a keddi amerikai előválasztásokon

24.hu
24.hu

2016. 05. 11. 06:07

Nyugat-Virginiában és Nebraska szövetségi államban a republikánus oldalon a New York-i üzletember, Donald Trump győzött, míg a demokratáknál Bernie Sanders vermonti szenátor magát hirdette ki győztesnek, igaz, a szavazatok feldolgozásának előrehaladtával szinte percenként változott az eredmény.
Korábban a témában:

Bár a republikánus táborban Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó múlt heti visszalépésével Donald Trump maradt az egyedüli elnökjelölt-aspiráns, a szavazócédulákon azért változatlanul szerepelt néhány korábbi elnökjelölt-aspiráns neve is. Így például Ted Cruz és John Kasich, sőt, még a jóval korábban visszalépett sebészprofesszor Ben Carson, a floridai szenátor Marco Rubio és Jeb Bush, volt floridai kormányzó neve is szerepelt, lehetett rájuk is voksolni.

Ted Cruzra a nyugat-virginiai szavazók 11 százaléka, John Kasichre 10 százaléka, Ben Carsonra pedig 2 százaléka voksolt, s még Jeb Bush is kapott bő egy százaléknyi szavazatot.

Donald Trump mindazonáltal a voksok 76 százalékával aratott diadalt.

Nyugat-Virginiában 34 delegátus, azaz kongresszusi küldött elnyerése volt a tét, Nebraskában pedig 36 delegátusról döntöttek. Trump a nebraskai előválasztást – s vele mind a 36 küldött támogatását – is megnyerte.

A demokraták csak Nyugat-Virginiában járultak az urnák elé, ők ugyanis Nebraskában már korábban voksoltak. Már az első részeredmények – bár a voksok feldolgozottságával arányban állandóan változtak – Bernie Sanders győzelmét mutatták. A vermonti szenátor alig egy órával az urnák zárása és az első részeredmények megjelenése után már győztesnek hirdette ki magát, pedig az este során nemegyszer fordult a kocka, s nemegyszer Hillary Clinton vette át a vezetést.

US Democratic presidential candidate Bernie Sanders speaks during a rally in Atlantic City, New Jersey, on May 9, 2016. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Fotó: Europress fotóügynökség

Elemzők felhívják azonban a figyelmet arra, hogy Sanders jó előválasztási eredménye immár aligha befolyásolhatja Hillary Clinton elnökjelöltségi esélyeit, igaz, lassíthatja a volt külügyminiszter “előretörését”.

A vermonti szenátor végül 51 százalékos támogatottsággal nyerte meg a nyugat-virginiai előválasztást, amelyen Clintonnak csak a választók 36 százalékának bizalmát sikerült kivívnia.

Győzelmi beszédében – amelyet Oregon államban mondott el híveinek hurrázása és tapsa közepette – Sanders így fogalmazott:

Nagyon nagyot győztünk.

Emlékeztetett arra, hogy a nyugat-virginiai előválasztás üzenete nem más, mint az, hogy az emberek új gazdaságpolitikát akarnak, olyan gazdaságpolitikát, amely nemcsak a társadalom egyetlen százalékának, a gazdagoknak segít a boldogulásban.

Sanders a nyugat-virginiai eredménnyel immár a tizenkilencedik szövetségi államban aratott diadalt, míg vetélytársa, Hillary Clinton huszonhárom államban győzött. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.