Külföld
New York, 2016. május 10.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elõadást tart a Harvard Klubban, New Yorkban 2016. május 9-én.
MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

Szijjártó: A második világháború óta most a legsúlyosabb a helyzet

24.hu
24.hu

2016. 05. 10. 18:27

Új világrend jött létre, amelyben a béke és a biztonság fenntartása a korábbinál jóval több erőfeszítést követel - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés ülésszakának kedden kezdődött kétnapos vitáján.
Korábban a témában:

Beszédében a külgazdasági és külügyminiszter szólt azokról a világunkat átalakító alapvető változásokról, amelyek nyomán a globális biztonsági helyzet is átalakult.

Ma már nem túlzás új világrend létrejöttéről beszélni, mint ahogyan az sem túlzás, hogy a második világháború óta most a legsúlyosabb a helyzet

– fogalmazott Szijjártó Péter, hangsúlyozva: az új világrendben a béke és a biztonság fenntartása a korábbinál jóval több erőfeszítést követel.

Új hozzáállást követelt az ENSZ-től

A miniszter kifejtette, hogy a világszervezetnek nagyobb hangsúlyt kell fektetnie nemcsak a békefenntartásra, hanem a konfliktusok megelőzésére is.

Hazánk támogatja az ENSZ azon reformfolyamatait, amelyek hangsúlyosabbá teszik a békefenntartás mellett a konfliktusok megelőzését szolgáló munkát

– ismertette a magyar álláspontot Szijjártó Péter.

Kifejtette azt is, hogy Magyarország szerint a legsúlyosabb fenyegetés a világra a terrorszervezetek erősödő hálózata. Elmondta, hogy ezek a terrorszervezetek ma már számos országot bénítanak meg, és “emberek tízmillióiról tudunk, akik vagy a terrorfenyegetésben élnek, vagy éppen menekülnek el ezekről a vidékekről”.

New York, 2016. május 10.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Romsics Gergely, a Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központjának igazgatója (b) és Kumin Ferenc New York-i magyar fõkonzul a The Waterfront központban, New Yorkban 2016. május 9-én. Szijjártó Péter a központban találkozott az amerikai piacon egyre aktívabb magyar startup vállalkozások vezetõivel.
MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád
Fotó: MTI

Magyarország is harcol

A miniszter szerint a helyzet megváltoztatásához le kell győzni az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, s ebben a harcban Magyarország részt is vesz. Közölte, hogy az év végéig már 150 magyar katona teljesít szolgálatot az Iszlám Állam ellen küzdő koalícióban.

Beszédében Szijjártó Péter kitért az európai helyzetre is. Hangsúlyozta, hogy Európára az Iszlám Állam különös veszélyt jelent, mert a terroristák kihasználták a bevándorlási hullámot s azt, hogy “a képmutató és alkalmatlan európai politika” miatt könnyen bejuthattak Európába.

Ennek következtében Európa biztonsági helyzete romlik, a terrorfenyegetettség növekszik

– elemezte a helyzetet a miniszter.

New York, 2016. május 10.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyûlés békérõl és nemzetközi biztonságról rendezett vitáján a világszervezet New York-i székházában 2016. május 10-én. A miniszter mögött Bogyay Katalin nagykövet, állandó ENSZ-képviselõ.
MTI Fotó: KKM/Szabó Árpád
Fotó: MTI

Négymilliárd dollár az ENSZ békefenntartó tevékenységére

Leszögezte, hogy Európának meg kell védenie magát, s vissza kell szereznie a határai védelme fölötti képességet, annál is inkább, mert a vén kontinens déli és délkeleti szomszédságában fenyegető a helyzet. Elmondása szerint 30-35 milliónyian élnek a fenyegetett térségben, s éppen emiatt bármikor úgy dönthetnek, hogy megindulnak Európába.

Ezért fokozni kell az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot, és segíteni kell azokat az államokat – Törökországot, Jordániát, Libanont, valamint az iraki Kurdisztánt -, amelyek gondoskodnak a terror elől menekülőkről

– hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

A biztonság és a fenntartható fejlődés kéz a kézben jár egymással, ezért a kedvezményezett országoktól meg kell követelni, hogy a támogatásokat úgy használják fel, hogy azok hozzájáruljanak az embereket menekülésre kényszerítő okok megszüntetéséhez.

Végezetül beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország készen áll a segítségre: az idén négymillió dollárt fordít az ENSZ békefenntartó tevékenységére, és 91 magyar katona teljesít szolgálatot a békefenntartóknál.

New York, 2016. május 10.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Eric Westphal, a Cognizant igazgatója (b) megbeszélést folytat New Yorkban 2016. május 10-én. A miniszter mellett Kumin Ferenc New York-i magyar fõkonzul (j3) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke (j).
MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád
Fotó: MTI

A beszéd után a miniszter munkaebéden vett részt, amelyen a leendő ENSZ-főtitkár megválasztásának folyamatát és az új főtitkár előtt álló feladatokat vitatták meg.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon adott tájékoztatásában elmondta: Magyarország álláspontja szerint a világszervezet új főtitkárának a közép- vagy kelet-európai térségből kell jönnie, annál is inkább, mivel ez a térség az elmúlt évtizedekben nem “adott” ENSZ-főtitkárt. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.