Nagyvilág

Kerry szerint muszáj együttműködni Oroszországgal Szíriában

Az amerikai külügyminiszter úgy véli, a Szíriával kapcsolatos egyezségek nem jelentenek többet papírra vetett szavaknál, de a tárgyalások megteremtik a megállapodás alapjait.

Az Egyesült Államok együttműködik Oroszországgal a szíriai tűzszünet érdekében, de nem gondolják, hogy az Oroszország által kidolgozott politikai megoldás feltétlenül működőképes lehet – fogalmazott John Kerry amerikai külügyminiszter a CNN-en, Christiane Amanpournak adott interjújában.

Ugyanakkor hozzátette: Oroszország nélkül nem lehetett volna elérni a februári tűzszüneti megállapodást, amellyel emberek tízezreinek az életét menthették meg. Ezért folytatják az együttműködést, hogy feltámasszák az azóta szétesőben lévő megállapodást a fegyvernyugvásról.

Kerry azt mondta: a szíriai háború valójában nem is egy háború – megemlítette a kurdok belső konfliktusát, a kurd-török ellentétet, a szaúdi-iráni, valamint szunnita-síita szembenállást, valamint a néppel szembenálló Iszlám Államot és Bassár el-Aszadot. Ez egy nagyon bonyolult harctér – tette hozzá.

A miniszter úgy vélte: Oroszország mindenáron el akarja kerülni a szíriai kudarcot, nem akarja magára haragítani az összes szunnitát és nem akar a dzsihadisták célpontjává válni. Ennek érdekében szükségük van arra, hogy összehozzanak valamilyen politikai megoldást. Ugyanakkor Kerry úgy látja: bármilyen Szíriával kapcsolatos egyezség nem jelent többet papírra vetett szavaknál. Mégis fontosnak látja a tárgyalásokat, melyek eredményeként megteremthetik a megállapodás alapjait. (CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik